ЖИТТЯ

Який вигляд у давнину мали наречені: в Переяславі показали автентичні весільні вінки

У Переяславі презентували відтворені автентичні вінки, які носили наречені минулих століть. Провели й майстер-клас.

Сьогодні, 30 жовтня, у приміщенні фондів НІЕЗ “Переяслав” відбувся мистецький захід “Весільні вінки кінця XIX-XX століття”. Представниці ГО “Метелики в голові” Олена Афанасенко та Олена Почтарьова приїхали з міста Черкаси й, окрім лекції, презентували близько двадцяти вінків, а також провели майстер-клас з їх виготовлення. Зібралося небагато людей – допускали тільки із сертифікатом про вакцинацію або ПЛР-тестом. Журналісти Інформатора теж бачили, як це було.

Члени ГО “Метелики в голові” проводять дослідження автентичних головних уборів наречених минулого століття на території України. Зараз вони зосереджуються саме на Черкащині. До їхніх досліджень входять давні техніки створення весільних вінків і їх відтворення. Представниці організації фотографують вінки на моделях, щоб показати в кольорі, який вигляд мали наречені минулого століття – наші бабусі та прабабусі. Працюють над виготовленням вінків вже більше трьох років – спочатку робили авторські головні убори, а потім зосередилися на відтворенні автентичних.

Після презентації робіт провели майстер-клас. Олена Почтарьова розповіла про нього детальніше:

– Ми показуємо, як робити традиційні елементи вінків – восковички, листочки та інше. Навчимо робити маленькі бутоньєрки, якими раніше на весіллі прикрашали одяг дружки боярина та нареченого з нареченою. Взагалі такі традиції були поширені не тільки на Черкащині. Нещодавно нам подарували вінок з Хмельницької області – він також був зроблений з воску, тобто це традиція всієї країни, незалежно від регіону.

Восковий вінок – один із експонатів

У відеопрезентації показали чимало автентичних вінків наречених

На виставці було близько 20 робіт майстринь

А в майстер-класі взяли участь і дорослі, і діти

Гості зацікавилися роботою

Олена Афанасенко показала, як надягали хустки наші бабусі та прабабусі

Нагадуємо, нещодавно в університеті Переяслава говорили про секс, контрацепцію та анатомію людини. Максимально детально, але доступною мовою про ці речі розповіла блогерка та секспросвітниця Вікторія Дубінець.

Юлія Кравченко

Відео та фото: Едуард Аврамич

Нагору