ЖИТТЯ

Як визначитись, чого насправді хочеш: кілька корисних порад

На будь-якому етапі життя запитання про те, “чого я хочу від цього життя”, може поставити людину в глухий кут. Розібратися в цьому — завдання не з легких, але це можливо.

Інформатор розповість детальніше про те, як визначитись, чого ти насправді хочеш.

Звертайте увагу на власні бажання. Наявність великої кількості бажань та ідей – ознака високої енергетики. Не відмахуйтеся від своїх прагнень. І не слухайте тих, хто каже, що бажання – це погано. Бажання спонукають нас рухатися вперед, рости і долати себе, точніше, власні уявлення про себе. Коли ж потенціал залишається нереалізованим, то починає тиснути. Різниця між істинною мрією або “громадською”, тобто нав’язаною, найчастіше усвідомлюється тільки на практиці, а не в розумі. Будьте готові до етапу проб і помилок, особливо якщо росли в “зашореному” оточенні.

Ідеальний день. Опишіть свій ідеальний день від пробудження до сну, включаючи найменші деталі: де, о котрій та чим ви снідаєте, скільки разів п’єте чай, з ким розмовляєте, що протягом дня робите тощо.

Не відкладайте на завтра. Визначити свої пріоритети можна за допомогою простої техніки “Я завжди хотів/ла”. Напишіть список зі ста речей, які мрієте зробити в житті: пробігти марафон, потрапити на обкладинку журналу, побувати в Тибеті і так далі. Пунктів 30 пишеться легко, а потім виникає ступор. Але у цій справі головне – не здаватися. Написавши сто, поставте собі запитання: якби мені залишилося жити п’ять років, які з цих пунктів я б реалізував? Обведіть найважливіше, так проявляться ваші справжні бажання.

Намалюйте своє майбутнє. Візьміть аркуш паперу А4, кольорові олівці/ручки (можна і одним кольором, але різними виходить цікавіше) і намалюйте життя, яке ви хочете жити. Хто/що вас оточує, як ви з цим взаємодієте, що і де ви робите.

Знайдіть стик між бажаннями і можливостями. Єдиний вектор, про який йдеться, дуже часто розміщується на стику “хочу” і “можу”. Як тільки намацаєте цей стик – віддайте йому пріоритет.

Перевірка на справжність. Важливо зрозуміти, що стоїть за вашим спонуканням, яка цінність або потреба. Наприклад, ви хочете солодкого, тому що треба винагородити себе або розслабитися. Але існує не один спосіб задовольнити свої запити. А розпізнати їхню суть можна за допомогою методу послідовних запитань. Наприклад, ви не знаєте, народжувати вам чи ні. Запитайте себе, навіщо вам дитина. Тому що “пора”? Тому що потім будете шкодувати, що не народили? Так хоче ваша мама? Поступово відкидаючи невідповідні варіанти, “знімаючи лушпиння”, ви доберетесь до істинної потреби.

Нагору