ЖИТТЯ

23 листопада: який сьогодні день

Сьогодні у світі відзначають кілька цікавих свят, а саме Міжнародний день акварелі та День Фібоначчі.

Детальніше про 23 листопада розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день акварелі. Відзначають свято починаючи з 1991 року. Ініціатором його створення є Альфредо Гуаті Рохо – видатний мексиканський художник-аквареліст. Згідно з його глибоким переконанням, акварель здатна не гірше живопису маслом передавати красу світу. Саме завдяки ініціативі Рохо, сучасні художники по-новому подивилися на акварельні фарби, які вважалися раніше придатними лише “для дитячих малюнків”.

День Фібоначчі. У цей день вшановують пам’ять першого великого італійського математика середньовіччя, а саме Леонардо Пізанського, який більше відомий під прізвиськом Фібоначчі. Цікаво, що дата свята відповідає першим числам послідовності Фібоначчі – 1 1 2 3. Взагалі, схема така: кожне число є сумою двох попередніх (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 … (N-1) + (N-2). Числа Фібоначчі проявляються в дуже різних областях людського життя – від біології до живопису, художньої фотографії та біржової торгівлі. Послідовність Фібоначчі також є моделлю для алгоритмів програмування і обробки великих обсягів даних.

Іменини сьогодні відзначають Олексій, Олександр, Борис, Анна, Іван, Денис, Михайло, Костянтин, Ольга, Микола та Петро.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1938 – Карпатська Україна отримала автономію у складі Чехословацької республіки.

1956 — перший день змагань XVI Олімпіади в Мельбурні (Австралія).

1994 – під час експедиції спортсменів альпіністського клубу “Одеса” в Гімалаї встановлено прапор України на вершині Чоґорі К2 (8611 метрів).

1996 – офіційне закінчення першої російсько-чеченської війни. Тодішній президент Росії Борис Єльцин підписав указ про виведення близько 6 тисяч росіян військового контингенту з території Чеченської Республіки Ічкерія.

2003 – внаслідок Революції троянд у Грузії Едуард Шеварнадзе подав у відставку.

2007 – почала роботу Верховна Рада України 6-го скликання, обрана після дострокового розпуску ВРУ 5-го скликання.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1858 – Марія Башкірцева (помер у 1884), французька художниця українського походження, майстриня жанрового живопису.

1883 – Хосе Клементе Ороско (помер у 1949), мексиканський художник і графік, один з головних новаторів в галузі монументального живопису XX століття.

1887 – Генрі Мозлі (помер у 1915), британський фізик, один з основоположників рентгенівської спектроскопії та ствердження концепції атомного номера у фізиці і хімії.

1903 – Олександр Івченко (помер у 1968), український авіаконструктор, керівник розробки поршневих, пізніше турбореактивних двигунів для багатьох типів літаків.

1933 – Кшиштоф Пендерецький (помер у 2020), сучасний польський композитор, диригент, педагог.

Оксана Симоненко

Нагору