ЖИТТЯ

25 листопада: який сьогодні день

Сьогодні у США відзначають День подяки. Також на 25 листопада припадає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

Цього дня у різні роки відбувалися важливі історичні події та народжувалися відомі люди. Більше дізнавайтеся у публікації Інформатора.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День подяки. Офіційно святкують в Сполучених Штатах Америки з 1789 року в останній четвер листопада. Цей день американці проводять в теплому родинному колі. За обідом збирається декілька поколінь, щоб подякувати за всі дари, що вони отримали протягом року. Канада – друга країна, де відзначають це свято, проте дата святкування дещо відрізняється і припадає на другий понеділок жовтня.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Цей день є відголоском тих труднощів, які зазнають жінки за своє життя – побиття, катування, сексуальне насильство та моральний тиск з боку своїх партнерів. Мета цієї дати – продемонструвати важливість проблем, з якими щоденно стикаються тисячі жінок, показати нагальність їх розв’язання та запропонувати шляхи виходу з ситуації, що склалася.

Іменини святкують Катерина, Єлизавета та Іван.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1905 – у Лубнах вийшло друком перше число газети “Хлібороб”, першої легальної україномовної газети в підросійській Україні.

1992 – Кабінет Міністрів України видав постанову “Про випуск в обіг приватизаційних майнових сертифікатів”.

2003 – Рада на пропозицію уряду Януковича ухвалила Закон про зменшення рівня мінімальної заробітної плати з 237 до 205 гривень.

2004 – на засіданні Вченої ради Національного університету “Києво-Могилянська академія” з формулюванням “дискредитація іміджу академії” Леоніда Кравчука позбавили звання почесного доктора.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1562 – Лопе де Вега (помер в 1635), іспанський драматург.

1838 – Іван Нечуй-Левицький (помер в 1918), український письменник, етнограф, фольклорист, педагог.

1844 – Карл Бенц (помер в 1929), німецький інженер, співконструктор першого у світі автомобіля з бензиновим двигуном.

1855 – Дмитро Яворницький (помер в 1940), дослідник козацької старовини, етнограф і археолог.

1901 – Михайло Орест (помер в 1963), український поет.

1951 – Леонід Черновецький, ексмер Києва.

Юлія Кравченко

Нагору