ЖИТТЯ

Новий штам коронавірусу, QR-коди на плакатах антивакцинаторів та державний переворот: які головні новини тижня

В Україні заборонили російський рубль, на плакатах антивакцинаторів у Києві були QR-коди, що ведуть на сайт “Єдиної Росії”, а у Південній Африці виявили новий штам коронавірусу. Які ще важливі новини були цього тижня?

В Україні та світі щотижня, щодня та навіть щогодини відбувається багато подій. Ми підготували кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна. 

На плакатах антивакцинаторів у Києві були QR-коди, що ведуть на сайт “Єдиної Росії”

Тисячі людей вкотре вийшли на мітинг проти “геноциду” та “всесвітньої змови”, перекривши центральну частину Києва. Серед безлічі пошарпаних плакатів, які миготять на кожній подібній акції, була парочка, яка привернула особливу увагу. Декілька жінок тримали постери з перекресленим QR-кодом, мовляв, “ми не товар, а живі люди”. Так ось: якщо навести на нього камеру смартфона й перейти за посиланням, ви потрапите на сайт “Єдиної Росії”. Першими це зауважили журналісти “Української Правди“. Вони просканували код на фотографії із мітингувальниками, яку опублікував “Уніан“.

Новий штам коронавірусу “Омікрон”

Вчені з Південної Африки зіткнулися з новим штамом коронавірусу – B.1.1.529. У ході досліджень у ВООЗ дали йому інше ім’я – “Омікрон”, зазначивши, що він потенційно заразніший, ніж інші мутації вірусу. Інформації про вірус мало. Ще менше підтверджених даних щодо того, як він поводиться в організмі і наскільки небезпечний для здоров’я людини.

Перше повідомлення про новий штам коронавірусу ВООЗ отримала від Південної Африки. Це сталося 24 листопада 2021 року. Епідеміологічна ситуація в ПАР у той момент була напруженою: спостерігалися виразних три піки зараження, останній з яких спровокував штам “Дельта”. Число хворих різко зросло і саме на той момент вчені зареєстрували перший випадок інфікування вірусом B.1.1.529. Фактично ВООЗ підтвердила лише те, що вірус має високу кількість характерних мутацій, тому ризик повторного захворювання набагато вищий. За це його прозвали “супермутантом”. Його геном набагато потужніший за ту ж “дельту” і “бету”.

Кількість людей, заражених B.1.1.529, поступово зростає у всіх провінціях Південної Африки. Під час ПЛР-діагностики спеціалісти знаходять вірус практично щодня. Основний удар припав безпосередньо на ПАР, а також його виявили у туристів, які прибули з Африки в Гонконгу, Ізраїлі та Бельгії. В Україні станом на 27 листопада жодного випадку зараження новим штамом коронавірусу не зафіксовано. Компанія Moderna заявила, що планує створити новий варіант COVID-вакцини, який зможе краще захистити організм від нових мутацій коронавірусу. Препарату вже дали назву – mRNA-1273.529.

“Є інформація, що в Україні на початок грудня готується державний переворот”, — Зеленський

У п’ятницю, 26 листопада, Президент України Володимир Зеленський влаштував черговий прес-марафон, на якому планує відповісти на всі запитання, що цікавлять журналістів. Йдеться про екватор його каденції – успіхи, поразки, плани і спірні моменти.

На запитання, чи варто очікувати на ескалацію війни з Росією, Зеленський відповів так:

“Ми в стані війни вже 8 років. Я вважаю, що така ймовірність може бути щодня. Зараз йде залякування, що завтра буде війна. Але хочу сказати, що ми повністю контролюємо наші кордони та готові до будь-якої ескалації. Щодня ми маємо реальні розвіддані від нашої розвідки та країн-партнерів. Вони дійсно нас підтримують — є і фінансова, і інформаційна і технічна допомога. Але розраховувати ми маємо насамперед на себе. Армія в нас потужна, забезпечуємо її технікою. Потрібно працювати над підвищенням зарплат”.

Він додав, що зараз є виклики не лише з боку РФ, а і внутрішні:

“Коли ми отримуємо інформацію від різних розвідок, вони фіксують дві речі:

– Можлива ескалація з боку Росії;

– виклики всередині країни, які фіксують розвідки інших країн.

Отримав інформацію, що 1-2 грудня буде державний переворот. Цікава інформація, чи не так?”

За словами Володимира Зеленського, представники України обговорюють із представниками Росії в держперевороті Ріната Ахметова.

В Україні заборонили російський рубль

В Україні набула чинності ухвала Правління Національного банку України “Про внесення зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні” від 8 жовтня 2021 року №103. Ця постанова забороняє банкам з кінця листопада приймати на депозитні рахунки фізичних осіб готівку іноземної валюти держави-окупанта. Тому клієнти банків більше не зможуть поповнювати депозити у російських рублях. До речі, приймати готівкові валюти Російської Федерації заборонили на період дії Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”.

Помер колишній мер Києва Олександр Омельченко

У четвер, 25 листопада, помер колишній міський голова Києва Олександр Омельченко. Близько тижня тому він потрапив до лікарні з ураженням легень через COVID-19. Олександр Омельченко був головою Києва з 1999 до 2006 року. Він також був президентом Федерації хокею України (з 1997 до 2006 року) і мав звання Герой України. Останнім часом він був Президентом Асоціації міст України та головою Української партії “Єдність”.

Нагадаємо, що 27 листопада у Переяславі відзначили День пам’яті жертв голодоморів. Небайдужі вшанували пам’ять про цих українців, долучившись до традиційної акції “Запали свічку”. Як все пройшло дивіться у фоторепортажі.

Нагору