ЖИТТЯ

6 грудня: який сьогодні день

Сьогодні в Україні відзначають День Збройних Сил. Також 6 грудня відбулося багато важливих історичних подій.

Детальніше про це розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День Збройних Сил України. Хочеш миру — готуйся до війни. Ці старі, але мудрі слова залишаються актуальними в умовах сучасного світу. Сильна армія досі залишається найпоказовішим фактором у визначенні могутності нації. Для багатьох країн саме розвиток збройних сил став каталізатором підйому до статусу великої держави. В Україні важливість міцного, добре озброєного війська давно ніхто не піддає сумніву. Обороняють країну, захищають її суверенітет та недоторканність території національні Збройні Сили. Професійне свято всіх військовослужбовців, які служать чи раніше служили в ЗСУ, — День Збройних Сил України — ми відзначаємо щорічно 6 грудня.

Щорічно 6 грудня у світі відзначають День мікрохвильової печі. Автором незамінної помічниці багатьох господинь став американець Персі Спенсор. Інженер звернув увагу на властивість надвисокочастотних хвиль до нагрівання продуктів, завдяки одному випадку – коли він був поряд із магнетоном (лампа, що генерує мікрохвильові хвилі) шоколад у його кишені розтанув. Патент на використання цих хвиль в кулінарії винахідник отримав у 1945 році. А в 1949 році фірма “Raytheon” подарувала світові першу піч. На той час вони були дуже громіздкими – висота досягала майже 183 сантиметрів, а вага – 340 кілограмів, тому призначались вони лише для потреб армії.

Іменини сьогодні відзначають Олександр, Олексій, Борис, Григорій, Іван, Митрофан, Серафим, Федір.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1869 – у Південній Африці відкрили кімберлітові трубки, поклади алмазів. Нині регіон забезпечує 50% світового видобутку алмазів.

1877 – вийшов перший номер газети “Вашингтон пост”.

1877 – винахідник Томас Едісон зробив на своєму новому фонографі найперший запис людського голосу, процитувавши слова дитячої пісеньки “Мері мала маленьке телятко”.

1917 – парламент Фінляндії проголосив незалежність країни від Росії.

1991 – утворені Збройні сили України.

2000 – відкритий ліверморій (стара назва — унунгексій) — хімічний елемент з атомним номером 116.

2003 – засновано Львівський муніципальний духовий оркестр “Галицькі Сурми” (тоді — Оркестр ветеранів військово-оркестрової служби).

ХТО НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1421 – Генріх VI (помер у 1971), король Англії.

1742 – Нікола Леблан (помер у 1806), французький хімік-технолог, який розробив перший промисловий спосіб отримання соди з кухонної солі.

1778 – Жозеф Луї Гей-Люссак (помер у 1850), французький фізик і хімік, автор одного з “газових законів”, винахідник спірометра і гідрометрії.

1913 – Микола Амосов (помер у 2002), український лікар, творець вітчизняної школи кардіохірургії, академік, письменник (“Думки і серце”).

1948 – Юрій Алексєєв, український ракетобудівник, голова Державного космічного агентства України (2010-2014), Герой України.

Юлія Кравченко

Нагору