ЖИТТЯ

Скільки підприємств, землі та що побудують: відповіді на цікаві запитання про Переяслав

Скільки у Переяславі землі? Що планують побудувати? Скільки підприємств працюють? Відповіді – у публікації.

Журналісти Інформатора дослідили стратегію розвитку Переяславської міської територіальної громади на період до 2027 року, яку депутати прийняли на сесії 18 листопада. Дізналися для себе багато цікавого, про що ви також можете почути вперше. Тож що особливого у цьому документі, читайте далі.

Скільки у громаді підприємств та чим вони займаються?

Згідно зі стратегією розвитку, в Переяславській громаді станом на 1 липня цього року було 879 суб’єктів мікропідприємництва, 32 малих та 26 середніх юридичних осіб, а також 1433 фізичні особи-підприємці. На території громади працюють 27 селянсько-фермерських господарств.

Більшість місцевих суб’єктів господарювання задіяна у сфері торгівлі – 29%. На другому місці – виробництво (14% від загальної кількості підприємств). 13% суб’єктів підприємництва надають комунальні та різноманітні індивідуальні послуги, задіяні у сфері культури та спорту, 11% займаються будівельною діяльністю. Решта суб’єктів господарювання надали перевагу таким видам діяльності, як ремонт автомобілів та побутових виробів – 3%, діяльність транспорту і зв’язку – 7%, операції з нерухомим майном та здача в оренду – 6%, діяльність у сфері права, бухгалтерського обліку, інжинірингу – 5%, діяльність готелів та ресторанів – 3%, сільське господарство та рибальство – 9%.

Торговельна мережа представлена понад 560 об’єктами торгівлі та побутового обслуговування, серед яких є заклади мережевої торгівлі, 50 закладів ресторанного господарства (без урахування шкільних їдалень), 23 аптеки і аптечних пунктів, 10 приватних стоматологічних кабінетів, 10 лікувально-профілактичних та медико-діагностичних закладів, 7 об’єктів ветеринарної медицини, 12 автозаправних станцій (як з рідким паливом, так і з газоподібним).

Що нового побудують в Переяславі?

Упродовж першого півріччя 2021 року у Переяславі завершили будівництво супермаркету “Фора” (інвестор ТОВ “Смайл Контракшн”). Загальний обсяг інвестицій – 9 млн 445 тис. 380 грн. З’явилося близько 70 нових робочих місць. Крім того, триває будівництво торгово-офісного центру на проспекті Червоноармійців та мийки самообслуговування для транспортних засобів на вулиці Покровській.

У 2021-2025 роках планується будівництво двох багатоквартирних будинків. На стадії переговорів будівництво АЗС та текстильної фабрики. ТОВ “ЕПГ “Югенергопромтранс” у 2022-2027 роках планує будівництво двох нових виробничих ліній: тепличного комплексу з вирощування овочів та пряних трав, а також цеху з виробництва лікарських рослин. Для цього використають власні теплові потужності.

Скільки у нас землі?

У Переяславській територіальній громаді загалом 26087,4 га землі. Із них:

  • сільськогосподарського призначення – 20003 га
  • житлової та громадської забудови – 2637,8 га
  • рекреаційного призначення – 51,1 га
  • історико-культурного призначення – 31,5 га
  • лісового фонду – 2264,8 га
  • водного фонду – 258,1 га
  • виробнича забудова – 191,9 га
  • комунально-складська забудова – 186,2 га
  • транспортна інфраструктура – 354,2 га
  • інші території – 108,8 га

Скільки у Переяславі багатоповерхівок?

Житловий фонд міста налічує 133 житлових багатоповерхових будинки загальною площею 225 тис. кв. м. Це – майже 4,5 тисячі квартир, в яких проживають понад 9 тисяч мешканців. Площа прибудинкових територій житлового фонду складає 320 тис. кв. м. На прибудинкових територіях потребують обслуговування 60 дитячих майданчиків, газони та зелені насадження. Житлова забудова міста Переяслава розташована в історичній частині, а також в районах компактного проживання (Спаська Левада та Підварки). На обслуговуванні управляючої компанії перебуває 113 багатоквартирних будинків, є 15 ОСББ та 4 ЖБК.

Скільки в громаді закладів освіти та учнів?

У Переяславській громаді 13 закладів загальної середньої освіти, із них 6 ЗОШ І-ІІІ ступенів, ЗОШ І ступеня, гімназія, а також 5 гімназій у сільській місцевості. Також у громаді є 7 дошкільних навчальних закладів, із них 2 – у сільській місцевості, 3 позашкільні навчально-виховні заклади (Станція юних туристів, Клуб юних моряків, Будинок художньої творчості дітей, юнацтва і молоді), міжшкільний навчально-виробничий комбінат, Будинок працівників освіти та Інклюзивно-ресурсний центр. У 2020-2021 навчальному році у закладах загальної середньої освіти був 181 клас. Середня наповнюваність класів – 22 учні. Загальна кількість дітей – 4126.

Нагадаємо, що робоча група стратегічного планування провела дослідження стану розвитку Переяславської громади та опрацювала її профіль. На основі отриманих даних провела SWOT-аналіз, у якому описала сильні та слабкі сторони нашої громади, а також її перспективи.

Нагору