ЖИТТЯ

10 грудня: який сьогодні день

10 грудня світ відзначає День футболу та День прав людини. Також у цей день народилися кілька важливих для історії діячів.

Деталі розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день футболу. Футбол завжди вважався королем спорту завдяки мільярдам пристрасних вболівальників та цінителів у всьому світі. У порівнянні з іншими видами спорту, чисельність любителів футболу набагато більша. Це спорт з серйозними інвестиціями та найзначнішим капіталом. Грою в футбол можна захоплюватися з дитинства до найповажнішого віку. Дякуючи рішенню ООН, щорічно 10 грудня професійні спортсмени, любителі та вболівальники святкують Всесвітній день футболу. Ця подія покликана вшанувати вид спорту, що зміг стати майже способом життя та особливою філософією для величезної кількості людей.

День прав людини. Дата святкування обрана на честь прийняття Організацією Об’єднаних Націй Загальної декларації прав людини, яке відбулося в Парижі у 1958 році. Ця декларація відкрила двері до створення документів стосовно прав людини. Вона є міжнародним актом, котрий проголошує рівні права на людську свободу та відповідальність перед законом, не дивлячись на стать, расу, віросповідання тощо. Принципи цього документа лежать в основі договорів, конвенцій і пактів щодо людських прав.

Іменини відзначають Арсеній, Ганна, Георгій, Дмитро, Іван, Макар, Максим, Микола, Наум, Павло, Параска, Степан, Терентій, Тимофій.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1768 – в Лондоні заснована Королівська Академія мистецтв.

1798 – прийняття Павлом I звання Великого магістра Мальтійського ордена.

1848 – Луї Наполеон Бонапарт обраний першим президентом Французької Республіки.

1901 – вручені перші Нобелівські премії.

1941 – в Південно-Китайському морі японською береговою авіацією потоплені британський лінкор “Принц Уельський” і лінійний крейсер “Рипалс”.

1948 – Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1908 – Олів’є Мессіан (помер 1992), французький композитор, органіст і педагог.

1957 – Майкл Кларк Дункан (помер в 2012), американський актор.

1964 – Таїсія Повалій, українська естрадна співачка.

1972 – Брайан Молко, вокаліст, гітарист і автор пісень британского рок-гурту “Placebo”.

1977 – Андреа Хенкель, німецька біатлоністка, дворазова олімпійська чемпіонка і 8-кратна чемпіонка світу.

Юлія Кравченко

Нагору