ЖИТТЯ

Байден поспілкувався із Зеленським та Путіном, у Німеччині новий канцлер: які головні новини тижня

У Чернігівській області у ДТП загинули 13 людей, колишній президент України Янукович проти того, щоб його знімали з посади глави держави. Які ще важливі новини були цього тижня?

В Україні та світі щотижня, щодня та навіть щогодини відбувається багато подій. Ми підготували кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна.

Ердоган змінив назву Туреччини

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підписав указ, яким змінив міжнародну назву країни з Turkey на Türkiye. Тобто вся продукція, яку експортують за кордон, має містити такий варіант назви країни — Made in Türkiye. А в офіційних документах країни замість назв Turkey, Turkei, Turquie використовуватимуть лише термін Türkiye. У тексті документа зазначено, що рішення про зміну бренду країни відображає багату культуру та спадщину, і має на меті підтвердити сумлінність турецького виробника як надійного постачальника якісної продукції.

Смертельна ДТП у Чернігівській області: суд заарештував водія вантажівки, через якого загинули 13 пасажирів

 7 грудня поблизу Киселівки Чернігівського району зіткнулися рейсовий автобус та вантажівка. Внаслідок ДТП 13 людей загинули та ще 7 отримали травми. Водія затримали. У четвер, 9 грудня, суд заарештував водія вантажівки на два місяці. Його  підозрюють у порушенні правил дорожнього руху, що спричинило загибель людей.

Екс-президент України Янукович проти того, щоб його знімали з посади глави держави

Екс-президент України Віктор Янукович проти того, щоб його знімали з посади глави держави. Відповідний позов він подав до Окружного адміністративного суду Києва. Про це заявила представниця Верховної Ради у Конституційному суді Ольга Совгіря.

“В Окружному адміністративному суді Києва зареєстрований позов еск-президента України Віктора Януковича до Верховної Ради України”, – повідомила Совгіря. Вона уточнила, що справи щодо оскарження дій Верховної Ради підсудні Верховному Суду як суду першої інстанції, а не ОАСК. “У цьому позові заявлено вимоги про “визнання відсутності компетенції встановлення факту самоусунення”, що може свідчити про штучну зміну підсудності цього позову шляхом маніпуляцій із формулюванням позовних вимог”, – уточнила Совгіря.

Байден дав зрозуміти Путіну, що у разі нового вторгнення будуть економічні і не лише заходи

Президент США Джо Байден дав зрозуміти російському президентові Володимирові Путіну, що у разі нового нападу РФ на Україну будуть економічні та не лише заходи. Він закликав до деескалації конфлікту. Про це Байден сказав у ході більш ніж двогодинних переговорів із Путіним.

У Німеччині призначили нового канцлера: що про нього відомо

У Німеччині призначили нового канцлера. Ним став Олаф Шольц. Ангела Меркель очолювала Німеччину 16 років, але вирішила піти з політики цього року. 26 жовтня у неї закінчився термін повноважень, але президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр попросив її продовжувати обіймати посаду, доки не оберуть наступного канцлера. 2 грудня Меркель офіційно склала повноваження. Для затвердження Шольцю потрібно було щонайменше 369 голосів з 736 депутатів Бундестагу. За нього проголосували 395 народних обранців.

Про що говорили Зеленський та Байден

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 9 грудня, провів телефонну розмову із президентом Сполучених Штатів Джо Байденом. Приводом для переговорів стало нарощування Росією військових потужностей біля кордонів з Україною. Спілкування тривало близько півтори години. За словами Байдена, США разом із партнерами будуть готові до “безпрецедентних санкцій”, якщо РФ піде в наступ. Крім того, американський лідер запевнив, що Росія не може вирішувати долю вступу України до НАТО. Також Байден наголосив, що будь-які переговори та рішення щодо України не можуть відбуватися без України.

Нагадаємо, що нардеп Олександр Федієнко днями відкрив громадську приймальню в місті Бориспіль. Жителі Переяслава можуть звернутися до нього за допомогою. Деталі дізнавайтесь тут.

Нагору