ЖИТТЯ

Викладачка університету Переяслава презентувала виставку своїх виробів

В університеті Григорія Сковороди відкрилась виставка “Світ гармонії і краси”. Вироби для неї виготовила викладачка Людмила Данилюк.

В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі діє виставка “Світ гармонії і краси”. Солом’яні вироби представила викладачка кафедри мистецьких дисциплін та методики навчання Людмила Данилюк. Виставку відкрили 11 листопада, триватиме вона кілька місяців. Журналістка Інформатора зустрілася із майстринею, щоб дізнатися про її захоплення більше.

– Соломоплетінням я займаюся з 13 років. Навчилась це робити на гуртку “Житечко” ще в школі на Волині, звідки я родом, – зазначила Людмила Данилюк. – Для створення таких робіт потрібна житня солома, також можна додавати пшеничну та різні квіти, навіть льон. Кожного року разом із батьками ми вдома засіваємо декілька соток жита. Його збираємо в кінці травня-на початку червня, коли колосок не має насіння, а ще тільки цвіте. Це все жнеться серпом, сушиться на полі, зв’язується в снопи, потім ми їх ховаємо на горищі. Ці колоски треба розрізати по частинкам: від початку колосочка і до кінця. І тільки після цього з матеріалом вже можна щось робити. Тривалість виконання роботи залежить від її складності. Наприклад, виріб для своєї магістерської роботи я виконувала понад пів року.

Насправді є багато різноманітних технологій плетіння. Але, коли ти знаєш основи, можна придумувати і свою техніку. Мені не лежить до душі робота з аплікацією – потрібно прасувати та працювати з клеєм. Більше подобаються об’ємні роботи – це гілочки, віночки та ляльки. Найбільша моя робота – лялька висотою близько метра. Вона зараз у музеї “Солом’яне диво”, що на Волині. Вдруге таку саму роботу ти вже не повториш, як би не хотів, – на це або не вистачає часу, або просто одне й те саме не хочеться робити. Одну із моїх робіт (вулик) забрав собі президент Віктор Ющенко, – похвалилася Людмила.

Додала, що часто проводить майстер-класи. До них можуть долучитися всі охочі.

Людмила Данилюк є багаторазовою переможницею Всеукраїнських та Міжнародних творчих конкурсів і фестивалів. Має багато відзнак та нагород. У 2015 та 2021 роках нагороджена стипендією Президента України для молодих майстрів народного мистецтва України.

Вироби Людмили Данилюк

Людмила проводить майстер-класи з плетіння

Людмила Данилюк заготовляє матеріали для виробів сама

Ось таку красу можна виготовити своїми руками

Магістерська робота Людмили Данилюк

Людмила зі своєю найоб’ємнішою роботою

Для створення таких робіт потрібна житня солома

Вдруге таку саму роботу вже не повториш, як би не хотів

Досить легко навчити плетінню дітей

Плетінням Людмила займається з 13 років

Ця робота підготована на виставку

Ось такий вулик залишився у президента Віктора Ющенка

Нагадаємо, що Людмила Борисенко із Переяслава неодноразово підкорювала гірські вершини. Які саме, дізнавайтесь тут. 

Оксана Симоненко

Нагору