ЖИТТЯ

День народження найвидатнішого гонщика та соломинки для коктейлів: чим відоме 3 січня

Сьогодні у світі відзначають чимало свят. Також 3 січня день народження у Міхаеля Шумахера, найуспішнішого пілота Формули-1 за всю її історію.

Деталі розповість Інформатора.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День жінок у рок-н-ролі. Цього дня згадують, що жінки також зробили величезний внесок у рок-н-рол. Саме цього дня у 1987 році Арета Франклін стала першою жінкою, ім’я якої занесли до Зали слави рок-н-ролу, музичного стилю, що поєднує в собі танці та музику, в якому живуть енергія та почуття, а не суспільні норми.

День народження соломинки для коктейлів. Саме цього дня в 1888 році американський підприємець Марвін Стоун отримав патент на першу паперову трубочку для пиття. Найстаріша з існуючих соломинок для пиття була знайдена в шумерській гробниці, що датується 3000 роком до н. е. Знайдена соломинка була золотою трубкою, інкрустованою дорогоцінним блакитним каменем. Там же знайшли табличку із зображенням двох чоловіків, які п’ють із посудини за допомогою трубочок. Археологи припускають, що трубочки були потрібні шумерам, щоб пити пиво та відфільтровувати осад.

День бенгальських іскор та гірляндних вогнів. Саме на новорічні свята ми спостерігаємо величезну кількість яскравих вогників та періодично споглядаємо спалахи бенгальських вогнів. Гірляндами прикрашаються ялинки та будинки, вулиці та дерева, а бенгальські вогні з давніх-давен – невід’ємна атрибутика Нового року. Насправді це надає не лише святкової атмосфери, а й піднесеного новорічного настрою.

Іменини сьогодні відзначають Михайло, Микита, Сергій, Уляна, Юлія, Юліана.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1638 – в Амстердамі відкрився перший постійний театр Голландії.

1888 – у Вашингтоні звичайний американець Марвін Стоун запатентував соломинку для коктейлів.

1924 – через два роки після виявлення піраміди єгипетського фараона Тутанхамона британська експедиція під керівництвом археолога Говарда Картера знайшла скарб піраміди – кам’яний саркофаг фараона.

1961 – США розірвали дипломатичні відносини з Кубою.

1962 – Папа Римський відлучив від церкви Фіделя Кастро.

1992 – Єгипет, Сінгапур, Непал, Малайзія визнали незалежність України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1829 – Конрад Дуден (помер у 1911), німецький філолог, творець орфографічного словника німецької мови.

1892 – Дж. Р. Р. Толкін (помер у 1973), англійський письменник, лінгвіст, філолог, автор всесвітньо відомої трилогії “Володар перснів”.

1929 – Гордон Мур, засновник корпорації Intel.

1956 – Мел Гібсон, австралійський актор і режисер (“Людина без обличчя”, “Хоробре серце”, “Чого хочуть жінки” і багато інших).

1969 – Міхаель Шумахер (наразі перебуває в комі після трагічної події в горах, яка трапилася вісім років тому), найуспішніший пілот Формули-1 за всю її історію, семиразовий чемпіон світу (на фото).

Оксана Симоненко

Нагору