ЖИТТЯ

Собор Пресвятої Богородиці та народження короля рок-н-ролу: чим ще відоме 8 січня

Сьогодні відзначають кілька цікавих свят, а саме День обертання Землі та День візерунка з ромбів. Також цього дня святкують релігійне свято – Собор Пресвятої Богородиці.

Детальніше про 8 січня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День обертання Землі. Саме цього дня 1851 року фізик Жан Бернар Леон Фуко завдяки сконструйованому ним апарату (маятник Фуко) отримав доказ, що Земля обертається. Сьогодні маятники Фуко – невід’ємна частина наукових музеїв у всьому світі. У цьому простому, але чудовому винаході використовують підвішену свинцеву кулю, яка показує обертання Землі протягом дня.

День візерунка з ромбів або День Аргайла. Аргайл – це візерунок з ромбів або квадратів, розташованих у шаховому порядку, які утворюють паралельні та поперечні смуги різних кольорів. Термін походить від імені шотландського клану Кампбел у графстві Аргайл. Цікаво, що цей орнамент присутній на панчохах жителів Північно-Шотландського нагір’я принаймні з XVII століття. Насправді спочатку візерунок з “ромбиками” на текстильних виробах увійшов у моду у Великій Британії, а після Першої світової війни – в США. Пізніше орнамент Аргайл стали використовувати навіть у дизайні інтер’єру.

Собор Пресвятої Богородиці. Це релігійне свято називають Собором, оскільки в цей день ще вшановують пам’ять і інших осіб, близьких Пресвятій Діві Марії та Господу Ісусу Христу: святого Йосипа Обручника, царя Давида (предка по плоті Господа Ісуса Христа) та святого Якова, брата Господнього, сина від першого шлюбу святого Йосипа Обручника.

Іменини сьогодні відзначають Костянтин, Олександр, Анфіса, Григорій, Давид, Дмитро, Юхим, Йосип, Марія.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

Нагору