ЖИТТЯ

День Криму та обрання президентом Трампа: чим ще відоме 20 січня

Сьогодні відзначають День поширення знань про пінгвінів та День Автономної Республіки Крим.

Традиційно Інформатор розповість, чим запам’яталося 20 січня світові.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День поширення знань про пінгвінів – екологічне свято, яке відзначають у всьому світі. Запровадили його для привернення уваги людей до цих птахі, їхньої чисельності та місць помешкання. Дії людини стосовно природних осель пінгвінів загрожують зітерти з обличчя нашої планети кілька різновидів цих птахів. Невипадковою є і дата свята, адже саме 20 січня починається масова міграція нелетючих птахів на материк для парування та висиджування потомства.

День АР Крим. Цей день пов’язаний з проведенням у 1991 році референдуму стосовно створення АР Крим у складі України. Тоді на це дали згоду 93% мешканців півострову.

День відеокамери. Саме в цей день у 1982 році представники компанії Sony Electronics презентували першу відеокамеру та пустили її у вільний продаж.

Іменини сьогодні в Івана та Василя.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1265 — граф Лестерський вперше скликав на сесію англійський парламент. Парламент Великої Британії вважається найстарішим у світі.

1661 — у Львові заснували університет Казимира. Нині — Львівський національний університет імені Івана Франка.

1918 — у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.

1943 — у Головній ставці Гітлера (у Пруссії) міністр закордонних справ Німеччини Йоахім фон Ріббентроп і посол Японії Хіроши Ошима підписали договір про економічне співробітництво, метою якого було “об’єднати весь потенціал економічного простору Європи і Східної Азії для ведення тотальної війни”.

1943 — у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети “Українське слово”.

1946 — президент США Гаррі Трумен заснував Центральну розвідувальну групу, що згодом стала ЦРУ.

1972 — розпочалася друга хвиля арештів дисидентів в Україні (перша була 1965 року).

1990 — “чорний січень”: у ніч з 19 на 20 січня за вказівкою президента СРСР Михайла Горбачова радянська армія зі суходолу та з моря напали в Баку на беззбройних людей, загинули понад 150 осіб і поранено 100.

1991 — у Кримській області УРСР відбувся Всекримський референдум про відновлення Кримської АРСР, результати якого визнала Україна.

2001 — за поданням прокуратури президент Кучма звільнив з посади Юлію Тимошенко, віцепрем’єр-міністра уряду Віктора Ющенка, звинувачену в контрабанді, підставі та приховуванні доходів.

2006 — у Темзі майже біля стін англійського парламенту виявили кита, який заплив туди під час припливу. На жаль, зусилля рятувальників не врятували тварину — кит не витримав всіх випробувань і помер.

2017 — 45-м президентом Сполучених Штатів став Дональд Трамп — найстарший на момент першої інавгурації.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1897 — Євген Маланюк (помер у 1968), український письменник, культуролог-енциклопедист, публіцист, літературний критик, сотник Армії УНР

1920 — Федеріко Фелліні (помер в 1993), італійський кінорежисер, володар п’яти премій “Оскар” і “Золотої пальмової гілки” (прославився картинами “Солодке життя”, “Вісім з половиною”).

1946 — Девід Лінч, американський кінорежисер, сценарист (зняв серіал “Твін Пікс”, а також фільми “Синій оксамит” і “Малхолланд Драйв”).

1952 — Пол Стенлі, американський музикант, гітарист і вокаліст глем-рок-групи Kiss.

1971 — Гері Барлоу, учасник гурту Take That.

Юлія Кравченко

Нагору