ЖИТТЯ

Сніг у пустелі Сахара, загоряння центрального офісу компанії “АТБ” та скорочення дії COVID-сертифікатів: які були новини цього тижня

В Івано-Франківську встановили рекорд зі співання колядки, а глава Військово-морських сил Німеччини Кай-Ахім Шенбах заявив, що окупований Росією Крим не повернеться до складу України. Які ще важливі новини були цього тижня?

В Україні та світі щотижня, щодня та навіть щогодини відбувається багато подій. Ми підготували кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна.

У пустелі Сахара пішов сніг

У Сахарі на північному заході Алжиру пішов сніг, а температура впала нижче за нуль. На піску утворилися незвичайні крижані візерунки, а сніг в Айн-Сефрі прикрив пісок лише на кілька міліметрів. Відомо, що температура у місті падала нижче за нуль протягом останніх трьох днів. Хоча це лише на кілька градусів холодніше, ніж у середньому о цій порі року. Сніг у пустелі йде не вперше. Раніше він випадав у 2017, 2018 та 2021 роках.

В Україні змінили термін дії COVID-сертифікатів

В Україні скоротили термін дії COVID-сертифікату після двох доз вакцини з 365 до 270 днів. Таке рішення ухвалили на засіданні Кабміну. Рішення обумовлено тим, що країни ЄС (Ліхтенштейн, Німеччина, Литва, Латвія, Австрія, Чехія) почали скорочувати термін дії сертифікатів, тому Україна приєдналася до європейських норм. Новий термін дії сертифіката змінюється для всіх трьох типів документа:

  • внутрішнього,
  • іноземного,
  • міжнародного.

З моменту отримання другої дози щеплення COVID-сертифікат діятиме 9 місяців. Можливість сформувати сертифікат для щеплених бустерною (третьою) дозою від коронавірусу з’явиться у додатку “Дія” наприкінці січня.

В Івано-Франківську понад 4 тисячі людей заспівали колядку і встановили рекорд України: після цього в регіоні стався спалах COVID-19

У селі Підгір’я Івано-Франківської області 9 січня встановили рекорд із наймасовішого виконання коляди. Тоді майже 4,5 тисячі людей заспівали колядку “Нова радість стала”. У МОЗ заявили, що ця подія стала головною причиною спалаху COVID-19 в області. Про це в інтерв’ю DW заявив головний санлікар області Руслан Савчук, – передає Інформатор.

В Україні вже кілька днів поспіль фіксують велику кількість нових випадків коронавірусу. Епіцентр спалаху COVID-19 – захід України, зокрема, Івано-Франківська область.

“Тижні два тому я робив попередні прогнози про зростання захворюваності. Однак, що воно буде настільки стрімке, стало очевидним після всіх тих заходів, які проводилися для встановлення рекорду України з виконання коляди. У них взяли участь понад 4,5 тисячі людей, а за інформації організаторів, ще десь дві тисячі не встигли зареєструватися.Тож, орієнтовно, десь сім тисяч людей були там – без масок, без проходження жодного температурного контролю та наявності сертифікатів вакцинації, а потім проводився ряд святкових заходів безпосередньо в центрі Івано- Франківська, а також по районах”, – розповів Савчук.

Глава ВМС Німеччини подав у відставку після скандальної заяви про Крим

Глава Військово-морських сил Німеччини Кай-Ахім Шенбах заявив, що окупований Росією Крим не повернеться до складу України. Така заява спровокувала великий скандал, за свої слова він прозвітував перед головним солдатом Німеччини – генеральним інспектором збройних сил країни та подав у відставку. Так, командувач ВМС Німеччини Кай-Ахім Шенбах подав у відставку 22 січня, у суботу ввечері після того, як спалахнув скандал.

“Я щойно попросив федерального міністра оборони негайно звільнити мене від моїх обов’язків та обов’язків інспектора військово-морського флоту”, – заявив Шенбах. На його місце вже визначили наступника. Новим головою ВМС Німеччини може стати 59-річний контр-адмірал Ян Крістіан Каак, заступник Шенбаха та командувач флоту.

У Дніпрі горів центральний офіс компанії “АТБ”. Усі 9 поверхів були охоплені вогнем

У суботу, 22 січня, на проспекті Поля спалахнула 9-поверхова будівля. Там знаходиться офіс компанії “АТБ”, на першому поверсі їхній супермаркет, а поруч – ресторан “Пальміра”. Вогнем охоплено кілька поверхів.На парковці поряд стояло кілька автомобілів. Вогонь перекинувся на один з них – за попередньою інформацією, у салоні нікого не було. На місці працюють не менше 3-х бригад ДСНС та близько 10 одиниць спецтехніки. Частину проспекту довелося перекрити, щоб підігнати машину ближче до будівлі. За непідтвердженою інформацією, в момент загоряння в офісі було кілька людей, але їх вивели на вулицю. Ніхто не постраждав. Як повідомили у пресслужбі компанії “АТБ”, попередньо, пожежа почалася з боку госпчастини ресторану “Пальміра”. Займання сталося у системі вентиляції. Дані уточнюються.

Нагадаємо, що 23 січня на Переяславщину приїхала мобільна бригада вакцинації. Такі бригади їздять у віддалені населені пункти.

Нагору