ЖИТТЯ

Походження СНІДу та День ювеліра: чим ще відоме 31 січня

Сьогодні у світі відзначають День ювеліра та День зебри. Також 31 січня святкує день народження американський співак Джастін Тімберлейк.

Детальніше про це – в публікації Інформатора.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день ювеліра. Офіційно його почали святкувати в 2008 році після проведення конкурсу для молодих ювелірів-початківців в Ташкенті. Ніхто не буде заперечувати, що робота ювелірів – досить унікальна професія. Вона поєднує художній смак і математичну точність розуму. Вважають, що випадкових людей серед ювелірів немає. Створювати по-справжньому унікальні коштовності здатні спеціалісти, закохані у свою справу.

Міжнародний день зебри. Цей день започаткували, щоб сприяти збереженню цих унікальних тварин. Зебра є видом кінського сімейства і належить до ссавців. Ця незвичайна тварина включає поєднання осла і коня. Особливою відмінністю зебри є контрастне забарвлення, а саме біло-чорні поперечні смуги по всьому тілу. До речі, колір може трохи відрізнятися, залежно від породи зебри.

Іменини в цей день відзначають Іван, Михайло, Павло, Олена, Ксенія, Марія, Максим, Марк, Оксана, Сергій.

ПРО ЩО РІК ТОМУ ПИСАВ ІНФОРМАТОР

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1950 — Президент США Гаррі Трумен публічно оголосив про підтримку проєкту розробки водневої бомби, зброї, яка теоретично в сотні разів потужніша за атомні бомби, скинуті американцями на Хіросіму та Нагасакі під час Другої світової війни.

1958 — здійснили запуск першого американського штучного супутника Землі “Експлорер-1”, який встановив наявність навколоземного радіаційного поясу.

1961 — США провели запуск космічної ракети з шимпанзе на борту. Ракета на швидкості 8000 км/год. піднялася на висоту 250 км над Землею. Шимпанзе повернулася на Землю без ушкоджень.

1999 — науковці з університету Алабама (США) одержали, на їхню думку, неспростовні докази того, що вірус СНІДу бере свій початок у Африці, походить від шимпанзе і вперше перейшов до людей близько 50 років тому.

2009 — у Кенії принаймні 113 людей загинули й понад дві сотні отримали поранення внаслідок займання розлитої нафти в районі міста Моло.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1911 – Ванга (померла у 1996), болгарська народна цілителька, ясновидиця (справжнє ім’я Вангелія Пандева-Гуштерова).

1938 – Беатрікс, королева Нідерландів.

1977 – Керрі Вашингтон, американська актриса.

1981 – Джастін Тімберлейк, американський співак.

1982 – Олена Папарізу, грецька співачка, переможниця Євробачення 2005.

Оксана Симоненко

Нагору