ЖИТТЯ

Армія стане більшою, протест студентів та старт зимової Олімпіади: які були новини цього тижня

У Києві студенти вимагали відставки міністра освіти, а в Пекіні нещодавно розпочались зимові Олімпійські ігри. Які ще важливі новини були цього тижня?

В Україні та світі щотижня, щодня та навіть щогодини відбувається багато подій. Ми підготували кілька найбільш обговорюваних новин, посилаючись на портал Інформатор Україна.

Коли в Україну прийде весна: офіційний прогноз бабака Тимка з Харкова

У середу, 2 лютого, степовий бабак Тимко ІІІ, який мешкає на біостанції в Гайдарах Харківської області, дав свій прогноз на весну. За його прогнозом, весна в Україну прийде вчасно, але буде нестабільною та прохолодною. Бабак не побачив своєї тіні, коли його дістали з будиночка. Це означає, що в Україні буде рання весна.

“Незважаючи на те, що Тимко не побачив своєї тіні, весна буде досить нестабільною. Нас очікують температурні коливання. Весна прийде за розкладом, але буде досить прохолодною”, – розповіла Надія Токарська, яка “розшифрувала” прогноз гризуна.

Чисельність армії збільшать, а військовикам утричі збільшать зарплати: Зеленський підписав указ

Президент України Володимир Зеленський підписав указ щодо зміцнення обороноздатності України. Чисельність Збройних сил збільшать на 100 тисяч людей. Відповідний указ Зеленський підписав на трибуні парламенту. Документ передбачає:

  • збільшення грошового забезпечення всіх військовиків до рівня не нижче трьох мінімальних заробітних плат;
  • збільшення термінів контрактів;
  • розробку концепцій житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів та їхніх сімей;
  • систему кар’єрного зростання офіцерів;
  • збільшення протягом наступних трьох років чисельності ЗСУ на 100 тисяч осіб професійної армії;
  • створення ще додаткових 20 бригад Збройних сил України.

У Києві студенти Могилянки вимагали відставки міністра освіти

У п’ятницю, 4 лютого, студенти київських ВНЗ вийшли на акцію під будівлю Кабміну проти міністра освіти та науки Сергія Шкарлета. Студенти вимагали його відставки. Причина в тому, що Шкарлет не підписав контракт після виборів Києво-Могилянської академії. Хоча, за словами студентів, вони були чесними. У них переміг Сергій Квіт.

Сергій Квіт був ректором ВНЗ до 2014 року, після чого обійняв посаду міністра освіти. 27 січня його обрали президентом Могилянки. Проте Шкарлет відмовився підписувати контракт із ним через нібито порушення процедури виборів. Він пояснив, що однієї із скриньок для голосування не було на дільниці протягом години, після чого її поставили на місце. При цьому кількість бюлетенів у скриньці після “викрадення” не змінилася. Після цього міністр освіти призначив чергові вибори та призначив в.о. директора НаУКМА декана юрфаку Дениса Азарова. Але після наради 3 лютого МОН вирішили скасувати свій наказ.

Україна посіла четверте місце на чемпіонаті Європи з футзалу

Збірна України посіла четверте місце на чемпіонаті Європи з футзалу. У боротьбі за “бронзу” на Євро українці поступилися Іспанії з рахунком 1:4. Україна та Іспанія розпочинали заключний змагальний день на чемпіонаті Європи з футзалу 6 лютого. Перед цим у п’ятницю, 4 лютого, обидві команди програли свої півфінали Росії та Португалії відповідно з рахунком 2:3.

Матч проти Іспанії був останньою спробою України виграти перші медалі на чемпіонаті Європи за 19 років. У 2001 та 2003 роках українці здобували срібні нагороди турніру, після чого з Євро-2005 не проходили навіть до півфіналу.

Фінальний матч турніру між Португалією та Росією розпочнеться о 18:30.

У Пекіні розпочалися зимові Олімпійські ігри: хто представить Україну

4 лютого у Пекіні розпочались зимові Олімпійські ігри-2022. Загалом на змаганнях розіграють 109 комплектів медалей у 15 дисциплінах. Україну представлятимуть 45 олімпійців у 12 видах спорту.

Всього понад 4 тисячі спортсменів з 95 країн виступлять на Олімпіаді. Україну представлять 45 спортсменів. Українці виступатимуть у рекордній кількості видів спорту на зимовій Олімпіаді: у біатлоні, бобслеї, гірськолижному спорті, лижному двоборстві, лижних гонках, санному спорті, скелетоні, сноубордингу, стрибках на лижах з трампліну, фігурному катанні, фрістайлі, шорт-треку.

Уклад Олімпійської команди-2022 є олімпійські чемпіони: біатлоністки Олена Підгрушна, Юлія Джима та Валентина Семеренко, фрістайліст Олександр Абраменко, фігуристи Олександра Назарова та Максим Нікітін.

До складу делегації увійшли також 26 тренерів, 10 лікарів та масажистів, 7 представників технічного персоналу.

Нагадаємо, що нещодавно оприлюднили рейтинг малих і середніх громад Київської області. Які місця посіли Переяславська, Дівичківська, Ташанська, Студениківська та Циблівська громади, читайте за посиланням.

Нагору