ВЛАДА

У шкільному спортзалі в Переяславі протікає стеля: що говорять у відділі освіти

Стеля спортзалу школи №7 в Переяславі протікає за несприятливих погодних умов. Про цю ситуацію ми поговорили з тренеркою ДЮСШ, а про шляхи вирішення – з начальником відділу освіти.

У спортивному залі переяславської ЗОШ №7 протікає стеля. Тренерка ДЮСШ з баскетболу Ірина Бикова, яка займається там із дітьми, розповіла Інформатору деталі. Вона показала, у якому стані стеля у спортивному залі, сходовому майданчику та в тренерській кімнаті.

Ірина Бикова поскаржилася щодо цієї ситуації у соцмережі Facebook ще наприкінці 2021 року: “Були такі дні, коли з 8-ї до 20-ї замість тренувань виносили по 100 відер води! Відсилали відео керівникам міста, вони присилали комісії, які приходили та розводили руками: конденсат, природний катаклізм, залізайте на дах чистьте сніг (шиферний конусний дах), це в усіх будівлях так. І нічого не змінюється”.

– Раніше тут зробили ремонт – конусний дах над їдальнею та спортзалом, – розповідає Інформатору тренерка. – Вперше з проблемою ми зіштовхнулися восени кілька років тому, коли були дощі, а взимку це продовжувалося, коли танув сніг. Вода нікуди не стікала, просто лилася в зал. Ми зверталися до тодішньої влади, до нас приїздили комісії. Радили зчищати сніг, але це об’ємні роботи, з якими самотужки ми не впораємося. Восени приходили дивитися дах. Я так розумію, це були ті сами підрядники. Вони сказали, що це – забиті стоки, та що все зробили, почистили і нічого текти не буде. Буквально через кілька днів після цього пішов сніг і ситуація знову та сама.

Начальник відділу освіти Переяславської міськради Петро Ярмоленко так пояснив ситуацію:

– Спортзал потребує капітального ремонту. У свій час у школі №7, яка є найбільшою у Переяславі та досить затратною, було зроблено багато чого. Замінили вікна в усій школі, зокрема, у спортзалі. Після ремонту даху він справді у деяких місцях протікав, але підрядник за свій кошт все відремонтував, і зараз таких проблем немає. Коли ми складали програму розвитку системи освіти, то на 2022 рік ставили найкритичніші об’єкти, наприклад, харчоблок сьомої школи. А от вже на 2023 рік запланували ремонт саме цього спорткомплексу.

Ми поцікавилися у Петра Ярмоленка можливими шляхами вирішення ситуації прямо зараз. Він вважає, що найдоцільнішим варіантом є розчищання жолобів від снігу, але, наскільки з цим можуть впоратися працівники школи, залишається відкритим питанням.

– Коли є величезний покрив снігу, жолоби просто не справляються. Тут є варіант або переробляти дах, щоби він був без перемикань, але так втрачатиметься природне освітлення і залишиться тільки штучне. Або ж є варіант просто чистити ці жолоби від снігу. Цього літа, наприклад, йшли сильні дощі і протікань не було. Великий сніговий покрив трапляється в нас близько одно разу на рік. Будемо спілкуватися з працівниками закладу, – запевнив начальник відділу освіти.

Ірина Бикова – майстер спорту з баскетболу. У спортивній школі Переяслава працює з 2002 року разом із мамою та сестрою. Наразі команди, якими опікується Ірина Бикова та її мати Алла Бикова, беруть участь у чемпіонаті України з баскетболу — дві команди дівчат та команда юнаків. Крім того, 11 команд грають  в чемпіонаті області. Щорічно вихованці цих тренерок стають чемпіонами та призерами змагань.

Нагадуємо, нещодавно в центрі міста навпроти універмагу з’явилася тимчасова споруда, де невдовзі розмістять квітковий магазин. Ми поцікавилися в жителів Переяслава, де, на їхню думку, доцільно встановлювати подібні споруди в нашому місті.

Юлія Кравченко

Відео: Едуард Аврамич

Нагору