ЖИТТЯ

Окей, Інформатор: як, коли та навіщо відзначається Масниця

Масниця, Масляна або ж Колодій – одне з найдавніших слов’янських свят, яке дуже люблять українці. Воно триває цілий тиждень і є символом приходу весни. Цьогоріч Масницю відзначають з 28 лютого по 6 березня.

Традиції на Масницю дуже цікаві – спалюють опудало, водять хороводи, стрибають через багаття, піднімаються на стовп. Все це – продовження язичницьких обрядів, яких наш народ не зрікся, а з радістю проніс крізь християнську епоху. Інформатор розповість що ж це свято і чому щороку він відзначається у різні дні.

Коли святкується? Всім відомо, що в 980 році в Київській Русі приходить до влади один із найвпливовіших і найзначніших за своїм вкладом у розвиток держави правитель – князь Володимир Великий. Саме він у 988 році хрестить Русь і кардинально змінює релігійні погляди, геополітичний напрямок, цінності й у тому числі – свята. І на питання, з якого числа починається Масниця, ми вже відповідаємо залежно від року. У християнстві Масляна чітко прив’язана до свята Великодня. Оскільки дата Великодня щороку різна, то й Масляна може відзначатись як у лютому, так і в березні. Щоб зрозуміти, з якого числа Масляна, відніміть на календарі від Великодня 7 тижнів – це буде масляний тиждень.

Як проходить святкування? Цьогоріч початок Масляної в Україні припадає на останній день місяця – 28 лютого. Весь тиждень ласуватимемо варениками, після чого найяскравіше святкування чекатимемо в суботу та неділю, 5-6 березня. Традиційно, саме два останні дні свята супроводжуються наймасштабнішими гуляннями. На одній локації збирається чимало людей, щоб доєднатися до стародавніх обрядів та традицій, скуштувати смачні страви та яскраво відсвяткувати прихід весни. А вже наступного тижня розпочинається Великий піст, який триватиме 7 тижнів – аж до Великодня.

Чому така назва? Протягом тижня Масниці українці їдять багато масної, жирної їжі – сир, масло, вареники, налисники. Звідси й основна назва – Масниця. Втім, для українців така назва свята далеко не єдина, тому що існує дуже багато інших, які поширені у відповідних регіонах країни. Це і Колодій, і Запусти, Сирний тиждень, Сиропуст. Оскільки Масниця в Україні – це більш жіноче свято, то ще існувала назва Бабське свято, Бабський тиждень.

Нагадуємо, минулого року гуляння з нагоди Масниці в Переяславі відбувалися 13 березня. Відеосюжет ви можете переглянути за посиланням.

Нагору