ЖИТТЯ

В Україні спростили перетин кордону для дітей: деталі, контакти в Переяславі

В Україні на період воєнного стану спростили порядок перетинання державного кордону дітьми та особами, що їх супроводжують. Відповідну постанову прийняв Кабінет Міністрів.

Неповнолітнім та особам, що їх супроводжують, під час воєнного стану буде простіше перетнути державний кордон. Інформатор повідомляє, що в Переяславі щодо цього питання консультує служба у справах дітей та сімʼї, що розміщується на вулиці Шевченка, 22А. Звертатися можна з 9:00 до 16:00. Контактний номер – (04567) 5-86-23.

У період надзвичайного або воєнного стану допускається:

  • виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку в супроводі одного з батьків без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків;
  • виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку в супроводі бабусі, дідуся, повнолітніх брата, сестри без нотаріально посвідченої згоди батьків дитини, але варто взяти до уваги, що для виїзду дитини за межі України необхідна наявність документів громадянина України у дитини та у того, хто її супроводжує, а також документів, що підтверджують родинні зв’язки;
  • уповноваження батьками (одним з них) дитини, яка не досягла 16-річного віку, інших осіб для супроводження дитини під час перетину державного кордону та перебування в іншій державі. У Переяславі для цього батьки або один із батьків дитини, а також супроводжуючий повинні звернутися до органу опіки та піклування Переяславської міської ради з відповідною заявою та пакетом документів для отримання погодження на виїзд дитини.

В усіх зазначених випадках виїзду дитини за межі України після прибуття до місця тимчасового перебування особа, яка супроводжувала дитину має звернутися протягом одного робочого дня до консульської установи України в країні перебування для взяття дитини на тимчасовий консульський облік.

Нагадуємо, що в Україні набув чинності закон, згідно з яким цивільні особи не нестимуть відповідальності за вбивство російських окупантів.

Нагору