ЖИТТЯ

Локдаун, погодні гойдалки та зомбі біля клубу: чим жив Переяслав рік тому

Яким був Переяслав цього дня рівно рік тому? Про що ми турбувалися та чому раділи?

Триває двадцять восьмий день війни, а ми, здається, вже починаємо забувати, що таке звичайне життя. Те, що було до 24 лютого, видається таким нереальним і простим. Пропонуємо вам згадати, чим жив Переяслав рівно рік тому – 23 березня 2021-го. Найпростіше це зробити, переглянувши публікації Інформатора за цей день.

Як працюватиме громадський транспорт у “червоному” Переяславі: остаточне рішення. Рік тому головною темою залишалися епідемія коронавірусу та локдаун. 24 березня Київська область увійшла до “червоного” рівня епідемічної небезпеки. На території області встановили обмежувальні заходи, передбачені для найвищого рівня епідемнебезпеки. Зокрема, до них мало б увійти обмеження руху громадського транспорту. Втім, на засіданні обласної комісії з питань ТЕБ та НС вирішили залишити попередні обмеження щодо транспорту: “забезпечити здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, в електричному (тролейбус) транспорті в межах Київської області у кількості 50 відсотків місць для сидіння”.

Який музей Переяслава працюватиме під час локдауну. У зв’язку з посиленням карантинних обмежень лише в Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини продовжили приймати відвідувачів. Музей був відчинений для прогулянок територією без супроводу екскурсоводів, користуючись лише послугами аудіогідів. Тематичні музеї та експозиційні об’єкти, розміщені на території музею просто неба, а також інші музеї заповідника були зачинені для огляду.

У Переяславі в кінці березня снігопад бореться із сонцем: хто ж переможе. Якщо зараз весна впевнено і, здається, безповоротно перемогла зиму, то рік тому не все було так однозначно. 23 березня 2021-го редакція Інформатора помітила раптову зміну погодних умов: близько 12:30 розпочався снігопад, а буквально за пів години він змінився на весняну сонячну погоду. Згодом знову почався сніг, який змінило сонце. Зрештою ми знаєте, хто взяв гору.

Гаррі Поттер в університеті, зомбі в “Адреналіні”, Шерлок у поліції: якби в Переяславі знімали відомі фільми. З невеликим сумом ми зараз пригадуємо моменти, коли могли щиро і завзято веселити читачів. Наприклад, рік тому ми спробували трішки пофантазувати й уявили, що у Переяславі могли б зняли всесвітньо відомі фільми. Це б додало їм певного колориту.

Пам’ятайте, що скоро ми повернемося до звичного життя. Знову турбуватимемося через дрібниці. Знову радітимемо маленьким перемогам. Разом відбудовуватимемо країну. І ніколи не забудемо того, що проживаємо зараз.

Нагору