ЖИТТЯ

У Переяславі за місяць війни зареєстрували 65 шлюбів та 45 дітей: як зараз працює ДРАЦС

У воєнний час чимало людей хочуть об’єднати свої долі й зареєструвати шлюб. У Переяславі за весь період війни зареєстрували близько 300 записів цивільного стану (народження, смерть, шлюб, розірвання шлюбу) – майже на половину більше ніж місяць тому.

З 24 лютого до 25 березня 2022 року ДРАЦС Переяслава зареєстрував 247 актових записів цивільного стану, з яких 45 – народження дітей, 65 – шлюбів, 132 – смерті, 5 – розірвання шлюбу. Повторно видали 26 свідоцтв (19 – про народження, 2 – про шлюб та 5 – про смерть). Про це Інформатору розповіла начальниця відділу ДРАЦС у Переяславі Вікторія Литовченко. Вона зазначає, що такий приріст обумовлений кількістю переселенців, які приїхали до нашого міста з територій, де ведуться бойові дії.

– Є дітки з Маріуполя, які втратили маму. Щоби бабуся оформила опіку, треба мати свідоцтво про смерть, але підстав для видачі цього документу немає. Ми телефонуємо до суду, щоби встановили факт смерті, а вже за цим рішенням можна буде оформити опіку. Дуже сумно дивитися на людей, які пережили таке горе. Переяславці, дай, Боже, щоб так і було, не бачили того пекла, яке бачили люди, котрі приїхали отримувати документи, – розповідає начальниця відділу ДРАЦС.

Додає, що з 24 по 19 березня реєстри не працювали, тому всі документи створювалися у текстовому редакторі Word. Не дивлячись на перепони, роботу ДРАЦС не припиняє. “Якщо звучить сирена – всі виходять із приміщення у найближче укриття”, – наголошує Вікторія Литовченко.

Шлюб у воєнний час укладати стало значно простіше. Заходи дуже емоційні, щирі, і, зі слів Вікторії Литовченко, викликають сльози:

– Зараз реєстрації шлюбів дуже зворушливі. Плачуть усі: і наречені, і їхні близькі, і навіть працівники ДРАЦСу. Немає того знайомого нам пафосу, все дуже щиро і по-справжньому. Навіть погляди в людей змінилися.

Зареєструвати шлюб під час війни дуже просто. Не потрібно приносити багато різних довідок, чекати місячних термінів і сплачувати за послуги. Окрім присутності наречених знадобиться:

  • оригінал паспорта нареченого та нареченої;
  • документи, які підтверджують припинення попереднього шлюбу (свідоцтво про розірвання шлюбу або рішення суду про розірвання шлюбу; для вдів чи вдівців – свідоцтво про смерть).

Нагадуємо, що переяславські психологи створили групу взаємодопомоги для батьків дітей, що переживають психологічні труднощі під час війни. Під час онлайн-зустрічей можна поспілкуватися про проблеми й знайти шляхи вирішення їх.

Юлія Кравченко

Фото надала Вікторія Литовченко

Нагору