ЖИТТЯ

“Жінка хотіла спати на стільчику, лиш би пострілів не чути”: у Переяславі працює пункт допомоги переселенцям

У Переяславі є пункт допомоги біженцям. Там можна переночувати та отримати гуманітарну допомогу.

7 березня у Переяславі відкрили пункт допомоги біженцям. Там люди можуть переночувати, їх нагодують та нададуть необхідний одяг. Також туди звертаються за допомогою жителі навколишніх сіл та самі переяславці. На території пункту є укриття. Там обладнаний санвузол, є меблі, а розмістити можна близько 80 осіб. Інформатор побував там та розповідає деталі.

Пункт відкритий щодня протягом тижня. З 10:00 до 15:00 тут приймають продукти харчування. Зараз потрібні вода і сухпайки, які можна давати людям в дорогу. Терміново потрібне пальне. Щоб допомогти або якщо ви потребуєте допомоги, звертайтесь за цим номером: (063) 207-35-88. Кошти на пальне ви можете перерахувати на картки приват банку: 4149 4991 0976 0957 або 5168 7554 5349 7683 (Канавець Ольга В’ячеславівна).

Цим пунктом допомоги разом з мамою займається переяславка Ольга Канавець. Вона розповіла про це детальніше:

– Ми ведемо облік людей, які в нас вже були, потім передаємо його в координаційний центр. Побувало в нас уже 78 людей. Найдовше залишаються на півтори-дві доби, всі інші були транзитом на добу. Тут є 28 спальних місць, але навіть якщо людей буде більше, то ми все одно можемо їх прийняти. Одночасно у нас залишалось на ніч 25 осіб. Є дитяче ліжечко. Також надаємо харчування, готуємо супи, борщі, вареники, бендерики, налисники, є консервація. Для діток тут знайдуться іграшки, дитяча література. Всі речі і продукти нам надали небайдужі жителі міста. Ми ж найближчим часом плануємо передати жіночий та дитячий одяг у село Козлів (Студениківська ТГ).

У пункті є 28 спальних місць

Тут можуть надати необхідний одяг

Дітям приготували іграшки

Також є література для дітей

За словами Ольги Канавець, найбільше людей приймали із Чернігова, Чернігівської області, одна була із Києва.

– Залишалась у нас сім’я з двома хлопчиками, яким всього по 4 роки. Вони перебували у погребі в Чернігові близько чотирьох днів. Діти занедужали, тож мамі доводилось з ними гратись і лікувати всю ніч. Їм ми надали одяг та продукти в дорогу. Бували у нас люди з домашніми тваринами. Жіночка з котом хотіла залишитись спати навіть на стільчику, настільки їй було важливо лиш те, що навколо тихо і не чути пострілів. Вимушено переселені люди дивуються, що у нас в місті всі так спокійно реагують на сирени про повітряну тривогу.

Волонтерка подякувала Анатолію Сідалу, який надав приміщення, місцевим підприємцям. Додала, що 28 березня у пункті планують організувати для дітей невеличку розважальну програму, щоб хоч якось відволікти їх від страшних подій. Але для цього потрібно, щоб зібралася достатня кількість дітей. Деталі дізнавайтесь за телефоном: (063) 207-35-88.

В пункті можна випити кави та чаю

Для маленьких дітей у пункті є ліжечко та візочок

Раніше ми повідомляли, що у Переяславі компанія XataNet отримала термінал Starlink. 26 березня вдалося провести тестове підключення до мережі.

Оксана Симоненко

Нагору