Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Що подивитися: ТОП-10 українських фільмів про боротьбу за незалежність

У воєнний час не всі мають змогу чи бажання дивитися фільми чи серіали. Але є українські кінокартини, які наразі дуже актуальні.

Україна постійно вела боротьбу за свій суверенітет, і про це зняли чимало цікавих стрічок: від історії про життя Василя Стуса до розповіді про останній український корабель у Криму. Якщо у часи війни ви маєте змогу дивитися кіно, вам дуже пощастило. Інформатор підібрав десять сучасних фільмів, які точно варті уваги кожного українця.

“Кіборги”, 2017

Історія, покладена в основу цієї картини – не вигадка і не події з іншого кінця планети. “Кіборги” – це захисники Донецького аеропорту, бої за який точились з кінця травня 2014 року і тривали до кінця зими 2015-го. “Кіборги” – тому, що звичайні люди не змогли б зробити того, що робили вони. Робили тому, що наказу здавати аеропорт не було. Тому, що не могли дозволити загарбникам з сусідньої держави узяти те, що їм не належить. “Кіборги” – історія, яку має знати кожен. Історія кожного громадянина України. Історія людей, що поклали своє життя заради того, щоб жили інші.

“Червоний”, 2017

“Червоний” – український історичний фільм режисера Зази Буадзе 2017 року, екранізація однойменного роману Андрія Кокотюхи.

1947 року до ГУЛАГу потрапляють двоє українців. Головний герой – воїн УПА Данило Червоний. Інший українець – Віктор Гуров, радянський льотчик з Чернігова, літак якого збили над позиціями ворога і його вважають дезертиром, який був у полоні. Гуров вважає Сталіна героєм і вірить у те, що військовий суд помилився. Обидва герої мусять пройти крізь пекло і нелюдські умови каторги, переслідування кримінальних ватажків, підлість, зраду і відчай. Данило знаходить в собі сили протистояти репресіям начальника табору і робить відчайдушну спробу вирватися на волю, піднявши перше повстання у таборі.

“Позивний “Бандерас”, 2018

Восени 2014 року в зоні АТО група розвідників на чолі з досвідченим капітаном Антоном Саєнком (позивний “Бандерас”) намагається запобігти диверсії та знешкодити російського підривника Ходока. Завдання ускладнюється тим, що події відбуваються біля рідного села Бандераса.

“Крути 1918”, 2019

“Крути 1918” – фільм, в основу сюжету якого лягли реальні події: битва під Крутами 1918 року. Його вихід був приурочений до столітньої річниці цієї визначної для українського народу битви. Окрім історичної лінії, у сюжеті також відображено трагічну історію двох братів – Андрія та Олексія Савицьких, які за жартом долі закохались у одну дівчину. Тоді, коли до столиці підступали війська Червоної армії, уряд УНР збирав на оборону української незалежності усіх своїх солдатів. До цього переліку потрапили і два юнаки. Тож який фінал чекає на них та чи вдасться у цій битві вижити бодай одному?

“Чорний ворон”, 2019

Історія “Залишенець. Чорний Ворон” розповідає про одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії — запеклу боротьбу українських повстанців проти окупаційної комуністичної влади в 1920-х роках, вже після окупації УНР, у Холодному Ярі. Головний герой на прізвисько “Чорний Ворон” – холодноярський отаман – організовує боротьбу проти більшовиків-окупантів, які вже заполонили Україну й запроваджують у ній свій радянський лад, вбиваючи патріотів та утискаючи українську культуру.

“Додому”, 2019

У кримського татарина Мустафи помирає його первісток Назім. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

“Наші котики”, 2020

Події фільму розгортаються 2014 року на початку російсько-української війни. Це трагікомічна історія пригод трьох бійців АТО, що трапляється з ними під час бойового чергування на “найглухішій” з усіх можливих позицій фронту. За основу взяли реальні розповіді бійців добробатів та ЗСУ.

Головними героями є інженер, актор, футбольний тренер і продавець квітів, які йдуть добровольцями на війну. На позиціях до четвірки приєднується амбітна журналістка, яка виконує секретне завдання. Жоден з бійців не має бойового досвіду, нічого не знає про наміри командування й майже не орієнтується на місцевості. Втім, саме ці герої стають причиною грандіозного фіаско масштабної операції ворога. Відвага, мужність, трохи гіпнозу та фірмовий гумор – вибухова суміш для “теплої зустрічі”.

“Черкаси”, 2020

Лютий 2014 року. Починається окупація Кримського півострову. Мінний тральщик “Черкаси” разом з іншими українськими кораблями заблокований в озері Донузлав – шлях до моря перекритий затопленими судами російського флоту. Це пастка. Наші кораблі починають здаватися росіянам. Здається, іншого виходу просто немає. Фільм заснований на реальних подіях. Історія останнього українського корабля у Криму, який чинив опір і продовжував відважну боротьбу.

“Заборонений”, 2020

Ім’я поета Василя Семеновича Стуса знає практично кожен житель України, адже його твори вивчають в школі. Історія митця пронизана неймовірним трагізмом, тому що ця людина була борцем за права й національну культуру. Автор розповідає глядачам про останні дні життя творця і його смерть у радянському таборі в 1985 році.

“Безславні кріпаки”, 2020

Події розгортаються у 1844 році. Молодий Тарас Шевченко (Роман Луцький) нудиться у кріпацтві. Переховуючись від лютого імператора, в Україну потрапляє японський самурай. Познайомившись ближче із Тарасом, він вирішує навчити його бойовим мистецтвам. Тепер хлопцеві немає сенсу втікати з кріпацтва. Він готовий подивитися ворогові у вічі та битися до останньої краплі крові. Ворога крові, звісно, а не своєї.

Нагадуємо, нещодавно ми готували подібну підбірку музики. Прослухати її можна за посиланням.

Нагору