ЖИТТЯ

“Тисяча тату за п’ять років”: Павло Козаков із Переяслава розповів про справу свого життя

Татуювання в основному користуються популярністю у молоді, адже всі хочуть якось виділитись із натовпу. Місцевий тату майстер розповів про тонкощі цієї роботи та патріотичні тату, язі стали робити з приходом війни. 

Переяславець Павло Козаков вже досить тривалий час займається татуюваннями. Перше тату хлопець набив собі у 16 років і з тих пір загорівся такою ідеєю. Вже протягом п’яти років Павло радує містян креативними малюнками та удосконалює свою майстерність. Інформатор дізнався про творчу професію хлопця більше.

– Як почав займатись татуюваннями?

– Це було досить спонтанно, адже до цього працював на будівельному майданчику. Розумів, що на все життя така робота мені не підходить, тож захотілось щось змінити. Після цього хотів піти у модельне агенство, вже купив собі піджаки та хотів влаштовуватись. Порадився стосовно цього з мамою, яка в свою чергу запропонувала пройти курси татуажу, так як знала, що мені подобаються тату. Це сталось якраз перед моїм Днем народження. Тож я навчився робити татуаж і подумав, що зможу робити і татуювання, тому що машинка була майже така сама як і для татуювань.

Перші, кому я набивав тату – це були мої друзі, на яких я пробував щось малювати. Своє найперше тату я набив другу Андрію, це було полінезійське сонце. Деталі були чорні, контурів майже не було, тож зіпсувати його було досить важко. З такого початку це заняття стало моєю основною роботою, якою тепер я заробляю на життя.

– Ти малюєш ескізи сам?

– На жаль, ні. Я коректую деякі ескізи, які шукаю в інтернеті. Викладаю ті, які мені подобаються на сторінку instgram і якщо людині сподобається, то без питань зроблю, те, що там намальовано. Коли клієнт сам скидає татуювання, яке хоче зробити, але воно не зовсім підходить, то я скидаю схожі приклади і ми разом вибираємо те, що треба.

– Найтриваліше та найкоротше тату, яке ти робив? 

– Найдовше татуювання, яке я робив за один раз зайняло 12 годин. Це було дуже важко, таке тату я зробив на другому році своєї кар’єри. Найкоротше тату зайняло близько чотирьох хвилин. Людина прийшла домалювати дві лінії із римських цифр.

В яких техніках можеш набивати тату і які практикуєш? 

– Наразі практикую стиль “орнаментал” і “геометрію”. В таких стилях немає багато картинок та якихось значень, адже багато людей притримуються старих стереотипів, що тату повинне щось означати. Такими тату можна підкреслювати мускулатуру та структуру тіла. Добре в мене виходять такі стилі, як “реалізм”, де застосовують плавні тіні “дотворк” та “віпшейдінг”, техніки, які виконують крапочками. За п’ять років я точно набивав по 200 тату в рік. Тобто за п’ять років я набив близько 1000 татуювань.

Взагалі я працюю з чорно-білими фарбами, але багато людей хочуть і різнокольорові тату. Спочатку пробував працювати у кольорі і дуже добре виходило, але коли проходить час і тату заживає, то втрачає яскравість, стає матовою. Тому зараз віддаю перевагу чорно-білим тату.

– Чи було таке, шо людині не сподобалась тату після сеансу?

– Такої ситуації, що прямо після сенсу говорили, що тату не подобається, в мене не було. Але я впевнений, що таке було, адже не можна догодити кожній людині. Але мені це прямо не говорять. Також не все залежить від мене, тому що, якщо людина погано заживить тату, то це не моя вина. Багато хто на радощах від зробленого тату, забуває про елементарних догляд за нею. Потрібно змінювати захисну плівку, мазати відповідною маззю та промивати місце з татуюванням.

– Що порадиш для починаючих майстрів? 

– Пораджу для початку взяти штучну шкіру та визначити, як тримається машинка для тату в руках. Не раджу брати занадто дешеву машинку для татуювань та набори для татуажу. Обов’язково потрібен блок живлення для машинки, відповідне світло та дуже багато харчової плівки. Для набивання краще використовувати одноразові картриджі для тату, ніж голки. Це набагато зручніше. Все повинно бути максимально стерильно.

– Як змінилась твоя робота під час війни?

– З початком війни було складно працювати, тому що я замовив матеріали, а вони не приходили. Все перестало працювати і я тоді не знав, що робити. Врятувало те, що я підтримую зв’язок з іншими майстрами міста тату, які і виручили мене.

– Які патріотичні тату в тебе вже набивали?

– Я набивав вже Герб України. Це здалось мені досить дивним, адже раніше його ніхто не набивав. Просили зробити такі написи, як “русский военный корабль, иди нах*й”, “Доброго вечора, ми з України”. У дівчат популярні прохання зробити тату маку та колосків. Для патріотичних тату я вже навіть замовив жовту і блакитні фарби.

Ескіз приміряють до місця, де буде майбутнє тату

Студія Павла розташована у нього вдома

За п’ять років роботи тату майстром Павло зробив людям 1000 тату

Ось такі патріотичні тату можна набити

Нагадаємо, що на стадіоні в Переяславі Назар Олійник проводить безкоштовні тренування з боксу. Детальніше про це дізнавайтесь тут. 

Нагору