ЖИТТЯ

“Мені соромно за свою країну”: вчителька із Білорусі надіслала листа жителям Переяслава

На сайті міськради опублікували листа від вчительки з Білорусі. Вона підтримує Україну у війні з росією.

Сьогодні, 15 квітня, на офіційному сайті Переяславської міської ради опублікували текст листа, який написала колишня вчителька та активістка із Білорусі Воля Шостак. Вони живе у Вілейці, яка є містом-побратимом Переяслава. Зазначила, що дізналася про наше місто від активістів, які понад 20 років борються із білоруським режимом. Розповіла про боротьбу за справжню незалежність у своїй країні, а потім і відреагувала на війну росії з Україною. Інформатор цитує основні моменти.

“Мені дуже соромно за свою країну, що стільки горя і нещасть принесла у ваші міста. Серце болить за українців і Україну. І ярмом на шиї висить вимушена безпорадність, яка не могла зупинити цю страшну й нелюдську війну. З першого дня війни я розповідаю правду, де можу – у всіх своїх соцмережах, у батьківських чатах, сусідам, колишнім колегам, знайомим. 27 лютого 2022 року, як і багато білорусів у нашій країні, я вийшла на майдан свого міста з гучною молитвою за наші народи – дав Бог і “спостерігачі в погонах” мене не затримали. Перші два тижні війни, поки позиція вчителів була незрозуміла, мої діти не ходили до школи – я звернулася до адміністрації письмово. Мої діти знають правду і бажають Перемоги українцям та Україні! Згодом у школі на уроці вчителі розповідали дітям, що в Україні йде війна і нацистів там немає, що війна – це горе для наших народів. Зверталася з офіційними письмовими зверненнями до місцевих чиновників та “депутатів” різного рівня – відповіді поки немає”, – написала активістка.

Воля Шостак поцікавилися, чим вони, вілейчани, можуть допомогти нам. Висловила захоплення українцями та поспівчувала нашим втратам. “Ми щиро радіємо кожній вашій перемозі, кожному звільненому місту і містечку, кожній підтримці, яку надають вам цивілізовані країни світу. Завдяки вашій єдності, самовідданості та героїзму, підтримці всіх людей доброї волі – ви переможете!” – підсумувала вона.

Нагадаємо, що з початком війни в Україні багато людей перестали працювати, але згодом все ж повернулись до роботи. Як у Переяславі змінились деякі важливі професії, читайте за посиланням.

Нагору