ЖИТТЯ

Не кажіть “Я вас розумію” або “Співчуваю вам”: поради волонтерам при роботі з переселенцями

Зазвичай першими зустрічають вимушено переселених людей волонтери. Вони мають знати певні правила поводження при першому контакті та подальшому спілкуванні.

ГО “Культурний хаб” разом із практичним психологом, доцентом кафедри психології, глибинної корекції та реабілітації Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Людмилою Бондаревською підготували відповідні поради для роботи волонтерам з вимушено переселеними людьми. Про це повідомляє Інформатор.

Після того, як людина приїхала, потрібно встановити перший контакт: 

  1. Встановіть зоровий контакт.
  2. Приєднайтесь до людини зі зверненнями “Ми”, “Ми з вами”, “Ходімо”, “Присядьмо”.
  3. Дізнайтесь про базові нагальні потреби (пиття, їжа, природні потреби, зігрівання, сон).
  4. Зверніть увагу на відчуття людини тут і зараз (холод, спека, голод).
  5. Запитайте: “Що я можу для вас зробити?”.
  6. Актуалізуйте турботу людини про себе і дайте їй самій потурбуватись про задоволення своїх потреб.

Надайте людині першу психологічну допомогу (така допомога разова та короткочасна). Правила ППД:

  1. Дивитися. Це правило означає, що ви визначаєте, чи є серед прибулих люди, які перебувають в тяжкому стресовому стані.
  2. Слухати. За допомогою другого правила, ви маєте вислухати людину, яку зустріли не перебиваючи.
  3. Направляти. Це означає, що ви направляєте і супроводжуєте людину, яку зустріли, в те місце, де їй нададуть нагальну допомогу (до лікаря, пункту реєстрації).
  4. Займіть таке ж положення тіла, як у людини, якій ви надаєте допомогу.

Уникайте таких звернень, як: “Я вас розумію”, “Я вам співчуваю”, “Я розумію ваші почуття”, “Все буде добре”, “Я обіцяю”. Ці слова не можна вживати волонтерам.

Звертайтесь до людини такими фразами: “Зараз ви в безпеці”, “На цей момент вам нічого не загрожує”, “Те, як ви через це пройшли, заслуговує на повагу”.

Поважайте особисті кордони у будь-якому випадку. Не потрібно зустрічати людину, яка переселилася теплими та щирими обіймами. Тілесний контакт має бути на дуже високому рівні обережності. Ви можете взяти людину за руки тільки після того, як вона дасть на це згоду. Це можна робити тільки після того, як ви вже встановили з людиною контакт.

Якщо людина перебуває у гострому стані переживання стресу не можна торкатися сфери почуттів: 

  • Працювати зі сферою почуттів може тільки кваліфікований спеціаліст – психолог, психотерапевт під час проводження психотерапії.
  • Волонтер не може проводити психотерапію, а й отже, не може торкатися сфери почуттів людини. Це може нашкодити людині у майбутньому.
  • Психотерапія може відбуватись після завершення травматизації.

Відновіть орієнтацію людини в поточному часі. Можете озвучувати інформацію про:

  1. Назву міста, в якому людина перебуває.
  2. Будівлю, у якій ви перебуваєте.
  3. Поточний час або дату.
  4. Ситуацію, що розгортається навколо вас.

Коли людина уже в контакті і розповідає про те, що з нею відбулось, психологічна підтримка може бути тільки в супроводі. Для того, щоб людина не відчувала, що ви не реагуєте на розповідь, підтримуйте її кивками голови та підтверджуючими реакціями. Коли промова людини буде завершена, ви можете сказати: “Те, що тобі довелося пережити, – це жахливо. Це страшно, але те, як ти це прожив та пройшов заслуговує на повагу”. Якщо перед нами дитина, ви можете сказати: “Ти справжній маленький герой”.

Раніше ми повідомляли, як надати першу психологічну допомогу вимушеним переселенцям. Поради фахівця – тут. 

Нагору