ЖИТТЯ

Якими бувають вибухонебезпечні предмети та що з ними робити: в університеті Переяслава рятувальники провели лекцію

В Університеті Переяслава працівники ДСНС розповіли про те, як уникнути вражень вибухонебезпечними предметами. Яких правил потрібно дотримуватись у разі виявлення такого предмету?

Сьогодні, 4 травня, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі працівники ДСНС на чолі з начальником відділу організації профілактичної роботи Бориспільського районного управління ГУ ДСНС України в Київській області Сергієм Лисенком розповіли сковородинівцям про уникнення враження мінами і вибухонебезпечними предметами та поведінку у надзвичайній ситуації. Всі охочі могли долучитись до лекції онлайн. Інформатор бачив, як це було.

Із вступним словом виступив ректор університету Віталій Коцур: “Хоча, здавалось би, ми у більш-менш безпечному місці, наші друзі та колеги проживають в різних регіонах, студенти нашого університету – зі всієї території України. Дуже багато мін та вибухонебезпечних предметів залишили після себе окупанти. Засоби масової інформації показують, що вибухонебезпечна речовина може бути навіть в іграшці. Приїхавши на небезпечні території, через необережність можна загинути”.

Сергій Лисенко розпочав лекцію словами про те, що такі предмети мають страшну руйнівну силу: “Якщо ви побачите щось подібне, то категорично заборонено чіпати та переміщати ці речі з одного місця на інше. Шанси на виживання при спрацюванні цих ВНП (вибухонебезпечні предмети) знижуються до нуля, а каліцтво – зростає до 100 відсотків”.

Небезпечні предмети бувають таких типів: 

Протипіхтоні міни. Вони найпоширеніші. Застосовуються для ураження противника. Якщо ви ходитимете в полі або лісі, де перебував ворог, то міну не побачите. Її маскують дуже добре, вона може бути розтяжної та наживної системи. Якщо ви приблизно знаєте, де стояли війська окупантів (паркові зони, лісові масиви), вам туди йти не можна. Побачивши щось схоже на міну (кругле або продовгувасте), ви можете поставити якийсь орієнтир, щоб помітити це місце, та повідомляєте 101 або 102. Якщо з’ясується, що предмет справді небезпечний, то викликають піротехнічну групу, яка його знищує.

Вибухонебезпечні предмети часів Другої світової війни. Їх досі залишилось дуже багато. Був випадок, що люди знаходили на власному городі, орючи його трактором. Хазяйка спочатку знайшла два снаряди. Згодом запросили людей з металошукачами і виявили аж 16 таких снарядів. Якщо такий предмет навіть довго пролежав у землі, ні в якому випадку його не можна переносити, діставати, копати, адже підриваються вони як нові. Якщо ж снаряд пролежав у воді, то це не виключає небезпеки – він абсолютно боєздатний.

Граната. Вона схожа на лимон – кулеподібної форми. На ній є запали, характерні як кільце. Поки на на ній стоїть кілечко, вона перебуває у стані, коли її можна переміщувати. Якщо кільця немає і видно, що чека відсунута, то граната є дуже небезпечною. Таку гранату окупанти можуть залишати в пральній машинці – у відсіку, куди кладуть пральний порошок. Спрацює вона при витягуванні відсіку. Втекти при спрацюванні гранати не вийде, адже це трапляється за 2-3 секунди. Гранату можуть поставити і на вхідних дверях з іншого боку, при натисканні на ручку станеться вибух.

Снаряди. Їх існує багато видів. У снаряді на носочку розміщений підривач, який спрацьовує при ударах. Але на кожному снаряді є алюмінієві кілечка, вони використовуються для ущільнення у стволі. Якщо ви бачите, що на снаряді є косі насічки під 45 градусів, то цей снаряд зі ствола вже вийшов. Тобто підривач автоматично стає на бойовий взвод, навіть якщо він лежить нерозірваний. До нього підходити категорично заборонено.

В університеті Григорія Сковороди провели цікаву лекцію

Працівники ДСНС розповідали про види снарядів та чому вони небезпечні

Сковородинівці могли приєднатись до лекції онлайн

Присутнім роздали брошури, на яких зображені види вибухонебезпечних предметів

Лекція була цікавою та корисною

Рятувальники поспілкувались з присутніми та відповіли на їхні запитання

“Вибухонебезпечні предмети несуть страшну руйнівну силу”

Після приходу окупантів на території Київської області залишилось багато вибухонебезпечних предметів

Номери, за якими можна телефонувати при виявленні небезпечних предметів

Пам’ятка під час прогулянок у лісі

Нагадаємо, що у Переяславі відкриють один черговий садочок. Як записати туди свою дитину, дізнавайтесь тут. 

Оксана Симоненко

Нагору