ЖИТТЯ

У Переяславі з нагоди Дня Юрія відтворили традиції українців: фото з музею просто неба

У музеї просто неба в Переяславі провели захід з нагоди Дня пам’яті великомученика Юрія Переможця. Відтворювали обрядові традиції українців.

Вчора, 6 травня, відзначали День пам’яті великомученика Юрія Переможця. З цієї нагоди працівники Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відтворили звичаєво-обрядові традиції українського народу. Про це у Facebook повідомила завідувачка відділу екскурсійно-масової роботи НІЕЗ “Переялав” Світлани Микитченко, передає Інформатор.

За традицією села Андруші (зараз – територія Переяслава), після богослужіння відбувся спільний обід поруч з церквою святого Георгія. Працівники музею показали колективний обхід поля, відтворивши обряд “Похід на жита”.

“Це спільне, дуже давнє свято всього роду. Основна мета цієї ходи на власну ниву полягала у благанні багатого врожаю. Вірили, що такий похід захистить посіви від посухи, граду, вогню чи бурі. Після огляду ниви тут же, обабіч поля, відбувся обід за участю всього великого роду. Рештки їжі, крихти від свяченої паски, шкаралупи від крашанок закопували на межі поля, як пожертву та подяку землі за майбутній врожай”, – зазначає Світлана Микитченко.

Нагадуємо, що вчора в Переяславі збиралася топонімічна комісія. Які вулиці планують перейменувати, дізнавайтеся за посиланням.

Фото з Facebook

Нагору