ЖИТТЯ

Затримання Шарія та порятунок собаки: що позитивного було цього тижня

Біля острова Зміїний ЗСУ знищили три ворожі катери, Японія запроваджує санкції проти росії. А що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого в Україні оголосили воєнний стан, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

В Іспанії затримали проросійського блогера Шарія

4 травня в Іспанії затримали проросійського блогера Анатолія Шарія. Його підозрюють у державній зраді. Шарія затримали внаслідок багаторівневої спецоперації. Це стало можливим завдяки взаємодії СБУ та Офісу генпрокурора з міжнародними партнерами. “Це затримання – свідчення того, що кожен зрадник України рано чи пізно отримає заслужене покарання”, – заявили в СБУ.

Блогера підозрюють за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111 (державна зрада)
  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та інших ознак).

На думку слідчих СБУ, Шарій діяв на замовлення іноземних структур. У його інтерв’ю та виступах є факти його підривної діяльності проти України. Минулого року йому оголосили підозру. Тривають слідчо-оперативні заходи для того, щоб притягнути його до відповідальності.

Біля острова Зміїний ЗСУ знищили три катери росії

7 травня біля острова Зміїний наші захисники знищили 3 ворожі катери. Ще один сильно пошкоджений. Точними атаками “Байрактарів” ЗСУ знищили десантний катер типу “Серна” із ЗРК “Тор”, 2 десантно-штурмові катери типу “Раптор”, а ще один “Раптор” суттєво пошкоджено. Також від ударів загинули 46 рашистів зі складу екіпажу та десанту.

Заборона експорту та заморозка активів: Японія запроваджує санкції проти росії

Японія запроваджує санкції проти Росії – заморожує активи 140 росіян та розширює заборону на експорт, до якого включені російські військові компанії. Про це заявив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда під час візиту до Лондона.

Він зазначив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну та російська агресія повинні мати наслідки. За його словами, це проблема не лише Європи: “Завтра Україна може стати Східною Азією”. Це він сказав, відповідаючи на запитання, чи є паралелі між російською агресією в Європі та намірами Китаю стати лідером в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Естонія випустить монету, присвячену Україні

Центральний банк Естонії випустить монету, присвячену Україні. Це перший випадок, коли у дизайні естонської монети буде використано іноземний текст “Слава Україні”.

Монета надійде в обіг ближче до кінця року, але вже з літа буде у продажу у монетних наборах, яких виготовлять 40 тисяч. Ціну набору визначать перед випуском у продаж. Виручені кошти Центробанк Естонії передасть українському Нацбанку. Загалом планують випустити 2 мільйони таких монет. Дизайн монети вже затвердила наглядова рада Центробанку, але ще має схвалити Європейська комісія та країни Європейського Союзу. Його створила українка, яка виїхала з Харкова через війну і зараз навчається в Естонській академії мистецтв.

На Запоріжжі врятували з палаючої квартири мопса

На Запоріжжі врятували собаку під час пожежі. Мопса винесли з палаючої квартири вже непритомним. Рятувальники одягли на собаку кисневу маску і вже за кілька хвилин він прийшов до тями. Господарі подякували пожежникам за порятунок тварини, доброту та сердечність, яка втілюється не лише у допомозі людям, а й усім, хто її потребує.

Нагадаємо, що 8 травня у Переяславі відзначили День пам’яті та примирення. Фоторепортаж з місця події дивіться тут.

Нагору