ЖИТТЯ

Гурт “Драбадан” із Переяслава випустив нову пісню, згодом буде “воєнний альбом”

Переяславський гурт “Драбадан” випустив нову пісню під назвою “Коломийки”. У ній йдеться про війну з позитивного боку – вона показує непереможний дух як військових, так і цивільних українців.

Про нову пісню “Коломийки” Інформатору розповів фронтмен гурту “Драбадан” Андрій Корж. Поговорили й про мініальбом, який планує випускати гурт, а також про роботу музикантів у воєнний час.

– Як виникла ідея створити пісню “Коломийки”?

– Із самого початку воєнних дій на території України ми почали писати пісні про це. Все це було таке сумне, ліричне. Ми так подумали, було б добре зробити пісню для підняття бойового духу, внести якісь позитивні емоції. Хотілося показати, які в нас класні бійці чи люди, що танки руками зупиняли. Вирішили, що можна було б зробить щось у стилі коломийок.

Ввечері про це поговорили з Інною, а коли я трохи згодом прийшов з роботи, вона дає мені листок і каже: “От, на, дивись”. Дивлюсь – а там аж сім куплетів. Там було й про те, як банкою із огірками дрона збили, і про мародерство, і про корабель. Почали працювати. Було важко, бо не всі були поруч. Наш барабанщик зараз на фронті. Але, поміркувавши, вирішили, що зможемо. Раніше записувалися на студії в Бориса Любченка, втім, зараз він на заході країни, тому це було неможливо. Натомість, у нас є новий учасник колективу Марк Мельник, який працює зі звуком. Вирішили спробувати все це робити власноруч. Марк багато чого вміє і багато чого знає. Він допоміг нам придумати, як правильно написати ударну установку, а ще деякі інструменти сам прописав. Нам настільки сподобалося, що зараз працюємо майже конвеєрно – записали одну пісню, але в процесі пишемо ще чотири.

– Чому серед різноманіття українського фольклору ви обрали саме коломийки?

– Коломийки – це переважно веселі пісні, які часто не дають всидіти на місці та в’їдаються в голову. Основна мета, яка в нас була – підбадьорення народу. Коломийки якраз дуже близькі до духу українського народу.

– Як популяризуєте пісню?

– Саму пісню (текст і музику) ми написали ще на початку березня. Потім почали записувати її на студії. І от 9 травня вийшла готова робота. Ми її запостили на YouTube, SoundCloud та Audiomack – це безкоштовні сервіси, на яких люди можуть послухати музику. На жаль, в нас стався прикрий випадок: раніше працювали з музичним дистриб’ютором, завдяки якому наші пісні з’являлися на всіх музичних платформах. Під час війни цей дистриб’ютор змінив умови контракту та свою локацію. Нам довелося розірвати з ними угоду, тому що люди почали працювати повністю на росію, в контрактах почали прописувати, що все це – власність рф, що на все розповсюджуються закони рф. Вони відразу повидаляли наші пісні з усіх платформ. Зараз ми підписали новий контракт із дистриб’ютором зі Швеції. Попередні пісні повернуться десь 18 травня, а 23 травня вже з’явиться пісня “Коломийки”. Під час війни ми разом із багатьма рок-гуртами України зібрали невеличку коаліцію й розсилали різні звернення англійською мовою із нашими піснями на різні радіостанції світу. Вже багато разів ми лунали у Нідерландах, Литві та інших країнах.

– Ви плануєте випускати альбом? Чи стануть “Коломийки” його частиною?

– Зараз серед гуртів популярно випускати EP (мініальбоми). Це підвищує вірогідність того, що всі або майже всі пісні будуть почуті. Насправді, спочатку ми готували танцювально-розважальний альбом, але, я думаю, з такими подіями зараз нереально його випускати. Ми поки відклали ті пісні до кращих часів, поки що будемо працювати над музикою, що стосується подій війни.

Зараз назви в альбому ще немає. Ми його охарактеризували як військовий альбом. Вирішили зробити цю збірку різноманітною – там будуть як ліричні, так і веселі пісні. Раніше я думав, що “Коломийки” стане рушійною силою цього альбому, але зараз починаю сумніватися. Можливо, наступна пісня “Прокинься”, яку зараз ми пишемо, і стане перлиною альбому. Всього буде, скоріш за все, 5 пісень.

Нагадуємо, що сьогодні розпочнеться пісенний конкурс “Євробачення-2022”. У першому півфіналі виступить представник України – гурт Kalush Orchestra. Де подивитися трансляцію, дізнавайтеся за посиланням.

Юлія Кравченко

Нагору