ЖИТТЯ

Вирок окупанту та візовий режим для росіян: що позитивного було цього тижня

Вирок російському окупантові та 43 тисяч ноутбуків від Google українським вчителям. А що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

В Україні вперше ухвалили вирок російському окупантові, який вбив мирного жителя Сумської області

У понеділок, 23 травня, Солом’янський районний суд Києва ухвалив вирок російському окупантові Вадимові Шишимаріну, звинуваченому у вбивстві мирного жителя. Командир відділення в/ч 32010 “4 танкової Кантемирівської дивізії Московської області” декількома пострілами, один з яких – через відчинене вікно викраденого автомобіля, в якому він їхав разом з іншими окупантами, у селищі Чупахівка вбив 62-річного мирного жителя. Беззбройний чоловік, який йшов узбіччям з велосипедом і розмовляв телефоном, помер на місці лише за кілька десятків метрів від власного будинку.

Прокурори представили зібрані під час досудового розслідування докази, зокрема автомат засудженого АК-47М, з якого він стріляв, висновки судових експертиз та результати проведеного слідчого експерименту. Суд дійшов висновку, що вбивство було умисним. Шишимаріна визнали винним у порушенні закону та звичаїв війни за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України та засудили до довічного ув’язнення.

Зеленський підтримав візовий режим для росіян у відповідь на петицію

Глава держави Володимир Зеленський підтримав запровадження візового режиму з російською федерацією. Зеленський подякував усім українцям, які підписували цю петицію, за їхню активну позицію. “На тлі повномасштабної російської агресії порушене питання є важливим і нагальним, тому необхідність посилення режиму контролю за в’їздом громадян росії на територію України підтримую”, – заявив Зеленський.

Він додав, що прем’єр-міністру Денисові Шмигалю було надіслано відповідного листа з проханням опрацювати це питання. Петиція про візовий режим із росією набрала понад 25 тисяч голосів.

Українські вчителі отримають 43 тисячі ноутбуків від Google

Українські вчителі отримають 43 тисячі ноутбуків від Google. Наразі тисячі шкіл постраждали від обстрілів окупантів, багато родин вимушено покинули свої будинки. І навіть у таких умовах педагоги героїчно продовжують навчальний процес та проводять уроки онлайн. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Нещодавно разом з МОН нам вдалося домовитися про партнерство з Google for Education, яке передбачає передачу Україні 43 тисяч ноутбуків Chromebook для викладачів. Така технічна підтримка допоможе їм ефективно продовжувати дистанційне навчання. Партнерами проєкту виступає ЮНЕСКО”, – заявив Федоров.

Крім цього, вчителі зможуть пройти онлайн навчання від Google, а також безкоштовно користуватися деякими функціями Workspace for Education до кінця року. Це дозволить зробити освітній процес цікавішим та продуктивнішим.

Бачить чужого і одразу подає сигнал: нацгвардієць знайшов собі чотирилапого помічника під час боїв з окупантами у Київській області

Під час боїв на Київському напрямку нацгвардієць знайшов собі чотирилапого помічника. Військовий із позивним Гнат, який продовжує захищати Україну з початку повномасштабного вторгнення російських окупантів, згадує, як зустрів німецьку вівчарку Фауста.

“Це було наприкінці березня, коли я разом зі своїми товаришами по службі виконував бойові завдання у Київській області. До нас під час обстрілів стрибнув у окоп пес, він був дуже наляканий. Після того собака постійно з нами, навіть коли я йду на позицію Фауст біля мене, або коли пересуваємося на бронетехніці, він теж зверху з усіма”, – розповів боєць.

Вівчарку назвали на честь німецького ручного протитанкового гранатомета “Panzerfaust”. Зараз Фауст допомагає воїнам: тихенько сидить, спостерігає і коли бачить чужого, одразу подає сигнал.

У Мар’їнці поліцейські врятували собаку та знайшли їй нову домівку

Хаскі, на ім’я Кеті, залишилася сама в обпаленій ворожим вогнем Мар’їнці. Поліцейські врятували тварину та знайшли їй нову домівку.

Собаку помітили під час роздавання гуманітарної допомоги. Того разу Кеті не поїхала з поліцейськими, а коли вони повернулися знову — умостилася біля керма і більше не виходила. П’ятирічну хаскі взяли до себе батьки працівника поліції. Тепер вона має люблячу сім’ю.

Нагадаємо, що в селі Гайшин відбулися збори релігійної громади сіл Гайшин, Чирське та Гребля. Обговорювали питання переходу церкви Івана Богослова з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.

Нагору