ЖИТТЯ

У Переяславі Світлана Шевченко презентувала книгу “Канікули без…”, планує її продовження

У Переяславі Світлана Шевченко презентувала книгу “Канікули без…”, присвячену 35-й річниці аварії на ЧАЕС. Авторка розповіла, що вже працює над продовженням історії.

Сьогодні, 9 червня, у приміщенні фондів НІЕЗ “Переяслав” (колишнє кафе “Старий вертеп”) переяславка Світлана Шевченко презентувала власну книгу “Канікули без…”. Багато містян знають авторку як колишню журналістку “Ділового Переяслава” та як заступницю голови Переяслав-Хмельницької РДА. Свою нову книгу вона представили під псевдонімом Клер Мазур. Побачити презентацію прийшло кілька десятків гостей, серед яких була й журналістка Інформатор.

Книга “Канікули без…” побачила світ цьогоріч завдяки видавництву “Український пріоритет” накладом 1000 примірників. Це – історія про те, як, намагаючись розгадати чужу таємницю, підлітки несподівано потрапляють в минуле, де зустрічають своїх батьків, коли вони були їхніми ровесниками. Авторка хотіла, щоби читачі збагнули, що в житті є найголовнішим і що допомагає впоратися із випробуваннями. Робота присвячена 35-й річниці аварії на ЧАЕС. Саме на цій жахливій події зосереджений сюжет книги Світлани Шевченко.

На презентації було чимало гостей. Вони залишили позитивні відгуки щодо книги Клер Мазур, а також з теплотою та повагою говорили й про особистість самої авторки. Серед таких людей – гендиректор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич, викладачка університету Ганна Потапенко, літературна та громадська діячка Римма Товкайло. До заходу долучився й заступник голови Національної спілки письменників України, директор видавництва “Український пріоритет” Володимир Шовкошитний, він свого часу був викладачем Світлани Шевченко.

Після офіційної частини відбулася автограф-сесія та чаювання. Світлана Шевченко відповіла на кілька запитань Інформатора.

— “Канікули без…” – це ваш літературний дебют?

— У видавництві це моя перша книга. Раніше на базі нашого університету видавництво Олексія Лукашевича надрукувало мою першу дитячу книжечку, але “Канікули без…” – серйозніша робота. Саме видавництво охарактеризувало книгу як новелу, але я не знаю, як правильно це назвати.”Канікули без…” — це збірка невеликих оповідань, які складаються в цілісну історію.

— Далі щось будете писати?

— Насправді, це тільки перша частина. Я планую випускати продовження, тому що раніше хотіла написати об’ємнішу книгу — роман! Зараз я працюю над подальшим розвитком історії, вона задумувалася трошки інакшою, я просто поспішила це видати.

— Чому ви обрали собі псевдонім Клер Мазур?

— По-перше, я дуже марнославна, а з прізвищем Шевченко далеко не підеш, через те й вирішила взяти псевдонім. Мазур — це дівоче прізвище моєї бабусі Василини. Що таке “Клер”? У 12 років у школі в нас була французька мова, яку викладала Олена Шабетя. Вона прийшла знайомитися з дітками й питала, кого як звати. Коли я сказала “Світлана”, вона сказала “будеш Клер”. В принципі, воно здалося мені милозвучним.

Олексій Лукашевич привітав Світлану Шевченко

Авторка почула багато позитивних слів

Заступник голови Національної спілки письменників України Володимир Шовкошитний розповів чимало цікавого

Звучали музичні й віршовані привітання

Римма Товкайло підготувала захоплюючу рецензію

Музика заповнила собою приміщення

Онлайн-зустрічі зараз відбуваються частіше

Багато охочих прочитати цю книгу

Дівчата отримали автограф авторки

 

Нагадаємо, що художній школі Переяслава хочуть присвоїти ім’я художника Петра Холодного. Провели громадські обговорення, а остаточне рішення прийматимуть депутати.

Юлія Кравченко

Нагору