ЖИТТЯ

НІЕЗ “Переяслав” отримав допомогу з-за кордону: що саме надіслали та як це використають

Національному історико-етнографічному заповіднику “Переяслав” надійшла чергова партія гуманітарної допомоги від іноземних партнерів. Як часто музейники отримують її та що саме надходить?

Вчора, 9 червня, НІЕЗ “Переяслав” отримав партію гуманітарної допомоги від європейських музеїв. Окрім пакувальних матеріалів для зберігання та предметів музейного фонду, передали і спеціалізовані металеві та пластикові контейнери. Заповідник отримує гуманітарну допомогу вже не вперше. Про це Інформатору розповіла завідувачка фондів НІЕЗ “Переяслав” Аліна Задорожня.

– Як часто НІЕЗ “Переяслав” отримує гуманітарну допомогу під час війни?

– За період війни це вже третя допомога з пакувальними матеріалами, яка надходить нашому заповіднику, а конкретно від цих партнерів — друга. І це ще не кінець, в майбутньому планується співпраця. Перша підтримка була від Центру порятунку культурної спадщини. Ще у квітні ми самі їздили до Києва, щоби отримати ці матеріали, а далі вже нам почали їх привозити.

– Які саме матеріали надходять?

– Всі музейні предмети поділяються на різні категорії й мають зберігатися в різних умовах. Це і картонні ящики й певна плівка. Пакувальні матеріали для музейних предметів дуже різні — щось підходить для фотографій, щось для скульптур. Саме речі для зберігання наших музейних предметів ми і отримуємо в якості допомоги.

– Як вдалося залучити іноземних партнерів?

– З Центром порятунку культурної спадщини у нас товариські відносини. Багато років знаємо одне одного. Наукова співробітниця музею Ірина Нікіфорова та завідувач відділу краєзнавства Тарас Нагайко також сприяли тому, щоби наш заповідник отримав цю допомогу. Все будувалося на контактах і зверненнях.

Нагадуємо, що вчора в Переяславі Світлана Шевченко презентувала книгу “Канікули без…”, присвячену 35-й річниці аварії на ЧАЕС. Авторка розповіла, що вже працює над продовженням історії.

Юлія Кравченко

Нагору