ВЛАДА

Художню школу Переяслава назвали іменем Петра Холодного

Художню школу назвали на честь Петра Холодного. Рішення прийняли на сесії міськради.

На сесії міської ради 23 червня депутати проголосували за присвоєння Переяславській художній школі імені Петра Холодного. Таким чином підтримали клопотання відділу культури й туризму міськради та трудового колективу школи. Мета – “увіковічення пам’яті видатного художника і педагога, науковця і політичного діяча, нашого земляка Петра Івановича Холодного”. Про це повідомляє Інформатор.

Перед цим, 8 червня, провели громадські обговорення, де присутні підтримали таку ініціативу. Директорка художньої школи Ірина Кузьмицька тоді зазначила таке: “Він – політичний і громадський діяч. Багато реформ зробив в освіті. І ще дуже важлива річ, яка стосується саме нашої художньої школи: Петро Холодний був художником, але не просто художником, а тим, хто стояв на початку становлення нашого самобутнього національного стилю в мистецтві”.

Минулого року до Дня міста на фасаді школи з’явилася табличка, присвячена саме цьому видатному художнику.

Біографічна довідка: Петро Холодний народився 18 грудня 1876 року в місті Переяслав (помер 7 червня 1930-го). Він був не тільки митцем, а ще й політиком і вченим-хіміком. Працював у Секретаріаті народної освіти Української Центральної Ради, а також очолював Міністерство освіти Директорії УНР із 26 грудня 1918 року до 2 лютого 1919 року та з 26 травня до кінця 1920 року. Мистецькі твори Петра Івановича Холодного зберігаються в музеях України, зокрема в Києві та Львові, а також приватних збірках. Його син Петро Холодний (молодший) пішов батьківським слідом – відомий в Україні як творець ікон, вітражів і мозаїки.

На цій же сесії прийняли рішення про перейменування середніх шкіл Переяслава в рамках реформи. Як вони тепер називаються, читайте за посиланням.

Нагору