Інформатор Переяслав

ВЛАДА

В Україні можуть ввести кримінальну відповідальність за нехтування повітряною тривогою

В Україні хочуть ввести кримінальну відповідальність за ігнорування повітряної тривоги. Покарання передбачені для бізнесу.

З початком повномасштабної російської агресії населені пункти України систематично зазнають ракетних ударів, а в прифронтових містах і селах — бомбардувань, артилерійських та мінометних обстрілів. Законодавство Україні у сфері цивільного захисту передбачає чіткий алгоритм поведінки громадян та відповідні повноваження органів державної влади, місцевого самоврядування, керівників підприємств і організацій усіх форм власності у випадку виникнення надзвичайної ситуації. Таким чином під час сповіщень про небезпеку потрібно припинити роботу вжити певні заходи щодо захисту людських життів. В Україні можуть ввести кримінальну відповідальність для бізнесу за нехтування цими правилами. Законопроєкт вже внесено в Раду, повідомляє Інформатор.

“Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері цивільного захисту, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином – суб’єктом підприємницької діяльності в умовах воєнного стану, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров’ю людей або призвело до загибелі людей”, – йдеться у пояснювальній записці.

Які покарання загрожують:

За порушення вимог у сфері цивільного захисту, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації в умовах воєнного стану, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров’ю людей, передбачається:

  • штраф від 17 до 51 тисячі гривень,
  • виправні роботи на строк до двох років, обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

У разі повторного порушення або якщо воно спричинило загибель людей, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Нагадуємо, за добу 10 липня в Переяславі поліція зафіксувала декілька випадків, коли злочинці намагалися отримати гроші, заволодівши чужими акаунтами у соцмережах. Детальніше про ці випадки та як вберегти себе від кібершахрайства, дізнавайтеся в публікації.

Нагору