ЖИТТЯ

Зброя для України, російську літературу – на макулатуру: що позитивного було цього тижня

У Рівному російську літературу відправляють на макулатуру, а з острова Зміїний врятували кота, який кілька місяців прожив в окупації. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

США надасть Україні ще 5 РСЗВ HIMARS та понад пів тисячі дронів

Україна отримає від США черговий пакет військової допомоги. Йдеться про 175 мільйонів доларів. Згідно з Указом, який підписав президент США Джо Байден, кошти будуть направлені на постачання Україні озброєння та навчання українських військових. Окрім цього, пакет включає 5 HIMARS, 36 тисяч патронів та 580 дронів Phoenix Ghost.

Суд заарештував ще частину активів Медведчука та Марченко, якими керували з рф

​В Україні заарештували додаткові активи Віктора Медведчука та Оксани Марченко, якими управляли з рф.

Суд арештував:

  • корпоративні права ТОВ зі статутним капіталом 38 млн грн
  • банківські рахунки на 1,3 млн грн
  • дві земельні ділянки площею 3 і 5 га
  • приміщення двох готельних комплексів площею 4,5 та 2,4 тисяч квадратних метрів.

За даними СБУ, бенефіціарними власниками цих активів є громадянин рф, Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко. Матеріали СБУ викривають схеми легалізації в Україні російських грошей, спрямованих на фінансування антиукраїнської діяльності.

Ці гроші надходили з російських банків під виглядом потреб на утримання та оплату оренди двох готельних комплексів у Івано-Франківській та Закарпатській областях, котрі через низку українських компаній належать Оксані Марченко.

Під час розслідування СБУ отримала беззаперечні докази, що управління ними здійснювалося безпосередньо з росії, і встановила весь перелік цих російських суб’єктів.

З острова Зміїний врятували кота, який кілька місяців прожив в окупації

Українські захисники після того, як острів Зміїний покинули рашисти, врятували звідти кота, який кілька місяців прожив в окупації.

Під час одного з етапів операції острів остаточно розмінували та встановили над ним повний контроль. Дісталися всіх куточків на Зміїному – обшукали ворожу техніку, бомбосховища та нарешті дісталися головного флагштока. Тікаючи, кажуть, росіяни кидали власні секретні документи та навіть прапор.

Також під час перевірки острова розвідники знайшли кота, який пережив сотні обстрілів та бомбардувань, тижнями їв те, що сам примудрявся вполювати, та вижив дивом. Його забрали з острова та дали ім’я.

Відтепер кіт Змій житиме у Києві, його прихистив командир розвідників. Захисники кажуть, що кіт став талісманом звільненого острова і тепер разом з ними виборюватиме велику перемогу.

Безпілотник Bayraktar вишили на сорочках: їх подарували розробникам

Безпілотник Bayraktar, який допомагає протистояти російській агресії перетворили на елемент української вишивки на традиційних сорочках-вишиванках. Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар.

“Слово “Байрактар” чув кожен. Багато хто взяв участь у проєкті “Народний Байрактар”. А чи бачив хтось Байрактар на вишитій сорочці з загальнонаціональними символами: калиною, колосками, пташками? Ми наважились і втілили в життя цей сміливий задум разом з дизайнером та майстрами”, – заявив Боднар.

Першими такі вишиванки отримали керівники компанії Baykar Makina, яка виробляє ці безпілотники. Незабаром їх зможе придбати кожен охочий, 15% від продажів перерахують на потреби ЗСУ.

У Рівному російську літературу відправляють на макулатуру: гроші підуть на допомогу ЗСУ

У Рівному російську літературу збирають на макулатуру. Отримані гроші будуть направляти на допомогу Збройним силам України. Про це повідомили у пресслужбі Рівненської міської ради.

“Кожен може стати учасником процесу дерусифікації і зробити свій внесок в Перемогу! Принесіть російськомовні книги в бібліотеки, які буде відправлено на перероблювання, а за виручені кошти – придбано генератори для ЗСУ!” – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що Нацбанк ввів у обіг ще одну особливу монету, присвячену ЗСУ. Який вона має вигляд, дізнавайтесь тут.

Нагору