ЖИТТЯ

Нацбанк ввів у обіг ще одну особливу монету, присвячену ЗСУ

Нацбанк ввів у обіг пам’ятну монету, присвячену Силам спеціальних операцій ЗСУ. Який вона має вигляд?

У п’ятницю, 22 липня, Національний банк ввів у обіг нову пам’ятну монету номіналом 10 гривень, присвячену Силам спеціальних операцій ЗСУ. Вона продовжує серію “Збройні Сили України”. Тираж – 1 мільйон штук, з яких половину випустять вже 2022 року. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на пресслужбу НБУ.

Гаслом Сил спеціальних операцій ЗСУ є бойове гасло київського князя Святослава Хороброго: “Іду на ви!”. У сучасних реаліях воно стало символом звитяги, мужності та шляхетності воїнів, які готові захищати Батьківщину.

На аверсі монети зображена емблема Сил спеціальних операцій ЗСУ, а на реверсі – символічна композиція: на тлі абрису образу Святослава Хороброго з мечем та щитом зображено бійця Сил спецоперацій ЗСУ.

5 цікавих фактів про Сили спецоперацій ЗСУ та присвячену їм монету:

  1. Сили спеціальних операцій 一наймолодша та найсучасніша складова Збройних Сил України, кредо якої перевага якості над кількістю.
  2. Ця пам’ятна монета – 14-та в серії “Збройні Сили України”.
  3. У конкурсі ескізів для монети взяли участь п’ять авторів. Перемогли ескізи авторів – Андрія Єрмоленка та Ольги Коваленко. Андрій гарно зобразив емблему Сил спецоперацій для аверсу, а Ольга вдало використала в дизайні реверсу образ Святослава Хороброго, легендарний вислів якого нині є гаслом цих воїнів.
  4. Дизайн монети створили ще до початку війни, а карбували її вже під звуки сирен повітряної тривоги.
  5. Дизайн монети розробляли спільно з представниками Сил спецоперацій.

Нагадаємо, що Нацбанк також ввів у обіг дві монети, присвячені пісні “Ой у лузі червона калина”. А ще 10-гривневу монету, присвячену Військово-Морським силам Збройних Сил України.

Нагору