ЖИТТЯ

Чи готові школи Студениківської громади до навчального року

Менш аніж за місяць має розпочатися навчальний рік, але війна неабияк вплинула на організацію освітнього процесу. У Студениківській громаді перевірили готовність навчальних закладів.

Через повномаштабну війну навчання може відбуватися у очній формі тільки у закладах освіти, які відповідають певним вимогам. Яким саме та наскільки вони дотримані у закладах освіти Студениківської громади, сьогодні, 5 серпня, повідомили на Facebook-сторінці ТГ, – передає Інформатор.

Комісія з обстеження закладів освіти, до якої входили представники ДСНС, обстежила усі будівлі освітніх закладів Студениківської громади. Як повідомила голова ТГ Марія Лях, кожен заклад повинен отримати акт готовності, що видається після всіх підготовчих процесів та перевірки комісією на чолі з фахівцями ДСНС. Зазначила, що працюють над удосконаленням теперішнього стану закладів заради того, аби не наражати дітей на небезпеку.

Вимоги до укриттів для закладів освіти:

  • мають розміщуватися в підвальному чи підземному приміщенні будівлі закладу освіти або в безпосередній близькості до 100 метрів від неї;
  • повинні забезпечуватись електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації;
  • повинні забезпечуватись двома автономними виходами, не мати вікон чи вони мають бути закладені мішками з піском або ґрунтом, бетонними блоками, цегляною кладкою тощо;
  • мають бути без водопровідних та каналізаційних магістралей, з рівною підлогою, місцями для сидіння та лежання;
  • висота приміщень не менше 2 метрів та примусовою або природною вентиляцією, із відповідною товщиною стін.

Стан закладів освіти у Студениківський громаді:

  • Студениківський ліцей. Має найпростіше укриття поруч зі школою і може вмістити 262 особи. Досі у ньому виконано весь обсяг робіт: прибрано, побілено, виведено воду та кран забору питної води, проведено освітлення, обладнано світлове табло еваковиходу, однак залишилося зробити примусову вентиляцію та умеблювати приміщення. Роботи тривають.
  • Освітній заклад села Соснова перебуває у найкращому стані та якнайповніше відповідає заявленим вимогам. На сьогодні у ньому побілено, замінено освітлювальні лампи, встановлено покажчики еваковиходу, зроблено все, окрім водозабезпечення – встановлення крану забору питної води.
  • У селі Переяславське заклад також оперативно усунув виявлені актом недоліки. Укриття розташоване поруч із освітнім закладом. У селі Переяславське навчання планується за змішаною формою. Змішана форма поєднує очний і дистанційний режими. У початковій школі намагатимуться проводити заняття в очному режимі.
  • Укриття для учнів Семенівської школи розпочали обладнувати нещодавно, завтра буде організовано толоку для впорядкування. Досі розчистили виходи і вичистили приміщення. Решта – у процесі роботи.
  • Найгірша ситуація із освітнім закладом села Пристроми, там немає жодного приміщення поблизу школи, придатного під укриття, усе довкола обстежено і проаналізовано.

Нагадаємо, що Студениківська громада планує закупити два шкільні автобуси. Витратить на них майже 5 мільйонів гривень. Два старі передали на потреби ЗСУ.

Нагору