ЖИТТЯ

Для переселенців у Переяславі Микола Богатир провів екскурсію: репортаж

Краєзнавець Микола Богатир провів для переселенців екскурсію Переяславом. Гості пройшли частину маршруту “Україна-1187”.

Вчора, 4 серпня, краєзнавець та активіст Микола Богатир провів безкоштовну оглядову екскурсію гостям Переяслава. До цього дійства долучилося понад 30 людей. Серед них були й журналісти Інформатора.

Перед початком екскурсії Богатир розповів чимало цікавих фактів про наше місто: його засновників, історію, пам’ятки, відбудову, таємниці та красу Переяслава. Стартували від приміщення Центру культури та мистецтв, рухалися маршрутом “Україна-1187”. Зазвичай, до нього входять такі місця:

  • пам’ятник першої згадки слова “Україна”;
  • вулиця Шевченка (“Археологічний музей”);
  • Вознесенський собор та дзвіниця;
  • “Просвітницький центр”;
  • пам’ятник першої літописної згадки про Переяслав;
  • ЦКМ.

Згодом є можливість додати ще одну гілку маршруту з іншими локаціям. Втім, вчора переселенців ознайомили лише з невеликою його частиною, адже дещо завадила погода. Вони рухалися від першого корпусу ЦКМ до Вознесенського собору, далі – до просвітницького центру, після чого повернулися до ЦКМ.

Біля Вознесенського собору люди почули від Миколи Богатиря історії, які пов’язані з цим місцем. Ось одна з них:

– Поруч із церквою ви можете бачити великий дуб. Ми його назвали “Дуб нації”. Іван Мазепа колись його тут посадив, а біля нього свого часу викладав Григорій Сковорода.

Побували й біля каплички, яку колись змальовував Тарас Шевченко. Люди змогли роздивитись місце детальніше та просто прогулятися там, де раніше творив видатний український письменник та художник.

Микола Богатир розповів, що планує проводити подібні заходи й надалі. Можливо, організовуватимуть навіть велоекскурсії. Зазначив, що головне – аби на це був попит. Наприкінці учасники мали змогу поспілкуватися під час кава-брейку, скуштувати печива, поділитися враженнями та вислухати подальші плани та ідеї.

Співорганізаторами заходу були ГО “Корінь Нації”, Переяславська міська рада, Центр культури та мистецтв.

На цьому екскурсії нашим містом не закінчуються. Для тих, хто бажає краще пізнати Переяслав, місто з понад 1000-річною історією, запланований цілий цикл тематичних екскурсій. За анонсами слідкуйте у наступних наших публікаціях.

Микола Богатир провів екскурсію для переселенців

Гості почули чимало цікавих фактів про Переяслав

Дізналися, що під містом існує багато недосліджених локацій

На захід прийшло  понад 30 людей

Цікаво було навіть дітям

Переселенцям показали місця, які надихали Тараса Шевченка, Григорія Сковороду та інших видатних діячів культури

Екскурсію довелось скоротити до половини запланованих локацій через несприятливі погодні умови

Біля Вознесенського собору люди почули від Миколи Богатиря цікаві історії, пов’язані з цим місцем

Капличку змальовував Тарас Шевченко

Надалі планують проводити нові екскурсії

Фото на згадку

Нагадуємо, що Микола Богатир – також засновник просвітницького центру Переяслава. Нещодавно він влаштував захід, де розповів про діяльність центру та його майбутнє.

Яна Малишко

Фото: Дмитро Кусай

Нагору