ЖИТТЯ

Ліквідація зрадниці та підтримка з-за кордону: що позитивного було цього тижня

Канада відправляє понад двісті інструкторів для навчання українських бійців, а у Фінляндії на кордоні з рф щодня вмикатимуть Гімн України. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Британія виділить Україні додатково 3 млрд фунтів

Велика Британія виділить Україні черговий пакет фінансової допомоги на 3 мільярди фунтів.Британський міністр фінансів Надім Захаві підтримав рішення про виділення для України передекспортного фінансування через державне агентство UK Export Finance (UKEF).

З цих грошей 2,3 млрд фунтів планують відправити на оборонні потреби. Решту 700 млн фунтів віддадуть компаніям, які заявлять про бажання допомогти Україні у післявоєнній відбудові. Зокрема, компанії BAE Systems і Babcock International вже готові підписати індивідуальні контракти про співпрацю. За словами Захаві, необхідно підтримувати Україну всіма методами та засобами, оскільки це є свідченням того, що Британія вірить в її майбутнє як держави.

Канада відправляє понад двісті інструкторів для навчання українських бійців

Понад двісті канадських інструкторів наступного тижня вирушать до Великої Британії. Там вони навчатимуть українських військових. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

“Чудова новина! Канада відновлює операцію “Unifier” – до 225 канадських військовослужбовців направлять до Великої Британії для навчання українських військових. З вашою допомогою наші солдати стануть нестримною силою”, – заявив Резніков.

“Unifier” – це військова місія Канади щодо навчання та нарощування потенціалу в Україні. Її розпочали у 2015 році на запит українського уряду, а на початку цього року розширили та продовжили до березня 2025 року. У Міноборони країни кажуть, що Канада дозволила навчання, оскільки прагне збільшити чисельність сухопутних сил України перед обличчям російської агресії.

Навчання під керівництвом Канади, яке відбудеться на військовій базі в південно-східній Англії, включатиме в себе поводження зі зброєю, надання першої допомоги та тактику патрулювання.

Українські захисники ліквідували зрадницю з “ЛНР”, яка камуфлювалась під ЗСУ і завдавала ударів по мирному населенню

Українські військовослужбовці ліквідували терористку з “ДНР” з позивним “корса”. Вона у 2014 році камуфлювалась під ЗСУ і завдавала ударів по мирному населенню.

Зазначимо, у січні цього року Шевченківський районний суд Чернівців заочно засудив до 12 років ув’язнення її за керування обстрілами позицій ЗСУ з реактивних систем залпового вогню “Град”.

За даними слідства, уродженка Донецька з позивним “корса” у 2014 році приєдналася до НЗФ, створеного на основі так званої “групи Безлера”. З того часу колишня співробітниця органів МВС України брала активну участь у діяльності терористів. Спеціальне навчання військовій справі жінка проходила в росії.

На посаді “командира артилерійського дивізіону” у званні “полковник військ “днр” вона безпосередньо керувала обстрілами позицій ЗСУ та добровольчих військових формувань із “Градів” поблизу населених пунктів Іловайськ, Дебальцеве, Вуглегірськ, Маринівка, Авдіївка Донецької області, що призвело до масової загибелі людей.

Суд визнав “корсу” винною у злочині за ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації) КК України, і призначив покарання – 12 років позбавлення волі. Засуджена переховувалась від правосуддя в окупованій частині Донецької області, її було оголошено в розшук.

Футбольний клуб “Фенербахче” заплатить 50 тисяч євро через вигуки “путін” на матчі з київським “Динамо”

Дисциплінарний комітет УЄФА оштрафував футбольний клуб “Фенербахче” на 50 тисяч євро за поведінку його вболівальників під час матчу з київським “Динамо”. 27 липня на матчі кваліфікації Ліги чемпіонів вболівальники “Фенербахче” скандували ім’я президента країни-агресора володимира путіна.

“Попередити “Фенербахче” за некоректну поведінку своєї команди. Оштрафувати “Фенербахче” на 50 тисяч євро та наказати частково закрити стадіон “Фенербахче” під час наступного матчу клубного турніру УЄФА”, – йдеться у рішенні дисплінарного комітету УЄФА.

Причиною такого рішення УЄФА назвав “кидання предметів та провокаційні кричалки образливого характеру”. Зазначається, що згадане часткове закриття стадіону підлягає випробувальному терміну на 2 роки, починаючи з дати прийняття рішення.

У Фінляндії на кордоні з рф щодня вмикатимуть Гімн України

Фінське місто Лаппеенранта, що поблизу кордону з росією, щодня вмикатиме Гімн України. Це почали робити із 5 серпня. Гімн звучатиме щодня о 19:30. У такий спосіб місцева влада хоче продемонструвати солідарність з українцями.

“Я вважаю, що національний гімн створює відчуття єдності та об’єднує українців, які тут живуть, а також інших жителів Лаппеенранта”, – сказав мер Кіммо Ярва. Гімн України вмикають на даху театру в торговому центрі Iso-Kristiina. Також в місті вже підіймають український прапор на флагштоку перед мерією і в порту.

Нагадаємо, що в Україні з’явилася нова державна відзнака “За оборону”. Хто її може отримати, читайте за посиланням.

Нагору