ЖИТТЯ

“Вибухонебезпечні предмети можуть маскувати під звичайні речі”: рятувальники звернулися до жителів Переяславщини

Рятувальники закликають не чіпати та не переміщувати підозрілі та вибухонебезпечні предмети. Також просять не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Рятувальники Переяслава вкотре закликають жителів Переяславщини дотримуватись правил та спускатись в укриття під час сигналів повітряної тривоги. Також не варто чіпати незнайомі чи підозрілі речі та повідомляти в ДСНС про виявлення вибухонебезпечних предметів. На цьому наголошує Сергій Лисенко, начальник відділу організації профілактичної роботи Бориспільського районного управління ГУ ДСНС України в Київській області, передає Інформатор.

– До вибухонебезпечних предметів належать гранати, снаряди, міни, авіабомби, патрони і т.д. Це – все те, що має вибуховий заряд. При виявленні таких предметів їх категорично заборонено переміщувати, розбирати, розкопувати та навіть доторкатись. При вибуху такого предмета можна отримати термічні опіки, відрив кінцівок, а найстрашніше, що може статись – це смерть. Всі ці предмети утилізуються спеціалізованими формуваннями: ДСНС, Національною поліцією або ЗСУ.

При виявленні підозрілого предмета повідомте у відповідні служби, скажіть, що він схожий на снаряд, міну, тощо. Не всі люди знають, що це таке, тож якщо предмет навіть не виявиться вибухонебезпечним – людина не буде нести відповідальність за хибний виклик. Маскувати такі предмети можуть під будь-що: дитячу іграшку, пакет чи рюкзак. В основному діти схильні розглядати та чіпати незнайомі предмети, тому батьки повинні проводити профілактичні бесіди стосовно цього, – пояснив Сергій Лисенко.

Якщо ви виявили вибухонебезпечні предмети: 

  • ні в якому разі не чіпайте такі предмети;
  • за можливості обгородіть місце, щоб позначити такий предмет;
  • повідомте про виявлення за номером 101 або в поліцію за номером 102.

– Ще один важливий аспект – це те, що ми зараз дуже часто чуємо сигнали повітряної тривоги. Люди вже звикли до цього та практично не реагують на них, але під час повітряної тривоги обов’язково потрібно пройти в укриття. Якщо ви перебуваєте в багатоповерхівці, то укриттям може бути підвал будинку. Якщо це приватна територія, то можна сховатись в погребі. Насамперед потрібно думати про свою безпеку і ні в якому разі цими питаннями не нехтувати, – закликав Сергій Лисенко.

Нагадаємо, що 9 серпня у Переяславі горіло поштове відділення. Фото та відео з місця події ви можете побачити тут.

Оксана Симоненко

Відео: Дмитро Кусай

Нагору