ЖИТТЯ

Чому під час повітряної тривоги у Переяславі не лунали сирени

Жителі Переяслава вчора під час повітряної тривоги не почули сирен. Ми дізналися, чому так трапилося.

Вчора, 11 серпня, близько 21:00 на Київщині та відповідно у Переяславі вчергове за добу оголосили повітряну тривогу. Щоправда, в нашому місті сигнали, які сповіщають про це, не залунали. Тож це настрожило багатьох переяславців. Начальник відділу надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Переяслава Віктор Жарко розповів Інформатору, що в області трапився технічний збій.

– Сирени також точно не спрацювали у Білій Церкві, Броварах, Березані та деяких менших громадах. Не надійшов сигнал від оперативного штабу – стався технічний збій, – зазначив Жарко. – Але, як бачите, вже сьогодні о четвертій ночі все було нормально, сирени всюди було чути. Звичайно, таке може траплятися: чи то техніка десь підводить (не всюди вона нова), чи то кабель можуть викрасти, чи то пошкодження якесь. Тому людям необхідно послуговуватися й іншими засобами сповіщення. Повідомлення про повітряну тривогу надходять у Telegram-каналах місцевих ЗМІ, на Facebook-сторінці диспетчерського центру Переяслава, є мобільний додаток “Повітряна тривога”. Тобто люди прекрасно знали, що оголошена повітряна тривога, але чомусь їх турбувало лише те, що не звучать сирени.

Віктор Жарко додав, що до нього інколи звертаються із пропозицією, щоб сирени звучали протягом усього періоду, поки оголошена повітряна тривога. Мовляв, не всі знають, коли “відбій тривоги”. Однак сам начальник НС та ЦЗН не вважає це необхідним. “Ви уявіть, який це буде психологічний тиск, коли вони годинами витимуть. Тим паче, посеред ночі”, – пояснив Жарко.

Нагадаємо, що сьогодні вночі у ліфті чоловік “справляв природні потреби”. Про це повідомили в поліцію.

Віталій Усик

Нагору