ЖИТТЯ

Активісти пропонують перейменувати головну вулицю Переяслава

Вулицю Богдана Хмельницького необхідно перейменувати. Так вважають активісти й звернулися до міської ради.

Сьогодні, 18 серпня, на засіданні сесії міської ради Переяслава були присутні відомі у місті громадські діячі Олександр Ігнатенко, Ганна Токмань та Микола Товкайло. Вони закликали депутатів перейменувати головну вулицю міста – із вулиці Богдана Хмельницького на вулицю Тараса Шевченка. При цьому, теперішню вулицю Шевченка запропонували назвати іменем Андрія Козачковського. Про це повідомляє Інформатор.

– Наші хлопці воюють з їхніми військовими підрозділами, а ми маємо боротися з їхньою ідеологічною зброєю, – зазначив Олександр Ігнатенко. – І тому із русифікаторською спадщиною ми повинні діяти, як у воєнний час – ніяких розмов про якісь там норми. Міська рада, попри те, що пам’ятники входили до Держреєстру культурної спадщини, проголосувала за їхнє знесення. Тобто ви знехтували законом. Так будьте ж сміливими й при перейменуванні вулиці. Росіяни зробили з Хмельницького та Переяслава головні символи об’єднання України з росією, ми маємо це викорінити.

– Як свідчать історики, Богдан Хмельницький в Переяславі зробив історичну фатальну помилку. Росіяни нам не присягали в останню хвилину, лише як холопи присягнули українці. Тож іменем Богдана Хмельницького мають моральне право називатися вулиці й міста по всій Україні, але не в нас, де його помилку “взяла на щит” росія і донині цим користується. У нас така вулиця є символом рабства і геноциду, – пояснила позицію Ганна Токмань. А також запропонувала ще один варіант для перейменування вулиці Богдана Хмельницього – на проспект Незалежності.

На засіданнях топонімічної комісії цю пропозицію не прийняли, оскільки щонайменше передусім необхідно провести громадські слухання жителів вулиці, яка пролягає через пів міста. Вочевидь, і депутати порушувати процедури не збираються. Навіть за те, щоб прийняти до відома звернення активістів та зайнятися цим у майбутньому, вони не проголосували.

Нагадаємо, що на цій же сесії внесли зміни до бюджету. Зокрема, передбачили вісім мільйонів гривень на ремонт вулиці Золотоніське шосе.

Віталій Усик

Нагору