ЖИТТЯ

Українська стає модною: у Переяславі проводять безкоштовні мовні курси

У Переяславській публічній бібліотеці проводять курси з української мови. Як це відбувається?

У Переяславській публічній бібліотеці вже близько трьох тижнів діють курси з вивчення української мови. Їх проводить викладачка Ольга Пупко, яка закінчила місцевий університет. Курси проводять безкоштовно два рази на тиждень: дитяча група приходить по понеділках о 13:00, дорослі – по четвергах о 13:00. Інформатор дізнавався детальніше про те, як проходять курси та за чиєї ініціативи їх організували.

Директорка Переяславської публічної бібліотеки Тетяна Майстренко розповіла, що коли розпочалась повномасштабна війна, у людей виник супротив до мови агресора і водночас з’явилось бажання вивчати українську мову:

– Тому за нашої ініціативи, за підтримки міської ради та відділу культури й туризму організували курси української мови. Вони передбачені як для жителів громади, так і для внутрішньо переміщених осіб. Такі заняття з вивчення чи вдосконалення української мови абсолютно безкоштовні. Ми дуже вдячні нашій волонтерці Ользі, що погодилась проводити заняття. Приходять люди різного віку, створені дитяча й доросла групи.

Викладачка Ольга Пупко розповіла, чому погодилась проводити курси:

– У мене є мета – донести до людей знання з української мови. Мені значно приємніше спілкуватись з людьми, які досконаліше розмовляють українською. Заняття проводжу у форматі подання нової інформації. Якщо бачу, що людина знає те чи інше поняття або визначення, прошу його озвучити. Загалом на заняття для дорослих приходить 8-10 людей, а дітей – близько 8. Сьогодні на занятті для дорослих, наприклад, вивчали типи документів.

Переяславець Роман Гич прийшов на заняття з української вдруге:

– Вирішив поповнити свої знання з української та англійської мов (безкоштовні курси з англійської також проводять у бібліотеці – ред.), адже з часів, коли вивчав ці предмети в школі та університеті, вже трішки підзабув. На курсах матеріал подають доступно для вивчення. Я побував на обох курсах і все-таки більше мені подобається українська мова, вона ж рідна.

Якщо бажаєте записатись на курси української мови, звертайтесь за телефоном: (093) 949-13-26 (Тетяна Майстренко).

Курси проводять двічі на тиждень

Дорослу групу відвідують 8-10 осіб

Переяславець Роман Гич охоче відвідує курси української мови

Тетяна Майстренко, директорка Переяславської публічної бібліотеки

Курси проводить Ольга Пупко

Нагадаємо, що у Переяславі шестеро випускників отримали 200 балів із мультипредметного тесту. Хто вони, дізнавайтесь тут.

Оксана Симоненко

Відео: Валентин Шеремет

Нагору