ЖИТТЯ

Так зганьбитися міг будь-хто, але не “Переяслав”: огляд найскандальнішого туру чемпіонату з футболу

“Переяслав” та “Дніпро” не дограли свій матч. Хто винен та що буде далі?

Коли матч за чемпіонство опиняється в тіні іншого протистояння, це означає лише одне – тур справді був цікавим. Вчора, 27 серпня, відбувся дев’ятий тур чемпіонату Переяславщини з футболу. Він видався знаковим для всього турніру. Чому саме, розповідає Інформатор.

“Переяслав” – “Дніпро” (Дівички) – перерваний за рахунку 2:1 на користь “Переяслава”

Цей матч складався якнайкраще для “Переяслава”. Два красивенні голи зі штрафних ударів від Владислава Столяренка та Павла Лисенко, “Дніпро” грав удесятьох через вилучення, у іншому матчі туру “Вовчків” сенсаційно програв “Буртам” і, здається, випав із боротьби за подіум. Ну все, перемагай і майже точно приміряй на себе медалі.

Але приблизно за десять хвилин до завершення матчу трапився найбільший скандал цьогорічного чемпіонату. Після зіткнення на полі голкіперу “Дніпра” знадобилася допомога медика. Однак його ніде не було. Зазначимо, що команда-господарка повинна забезпечувати його присутність на грі. Це таке собі неписане правило, оскільки в регламенті ні про це, ні про покарання у випадку відсутності лікаря нічого не йдеться. Ми ж маємо просто розуміти, що без лікаря матч відбутися не може.

Викликавши на поле медика і зрозумівши, що він не з’являється, головний арбітр Роман Полуденний завершив поєдинок. Абсолютно логічне рішення. Команда-господарка не забезпечила якісного проведення домашнього матчу, відповідно їй має бути присуджена технічна поразка. Це знову ж таки ми маємо розуміти, бо регламент про це мовчить.

Втім, згодом з’явилися нові деталі. У протоколі матчу графа, де слід вказувати прізвище медика, була порожньою. Арбітр у такому випадку не мав права давати стартовий свисток. Але дав, до чого зараз і апелює “Переяслав”. Мовляв, винний передусім суддя. Тож офіційного рішення щодо цього матчу досі немає. Його прийме контрольно-дисцилінарний комітет. Зараз навіть говорять про можливе догравання або перегравання матчу.

Далі – кілька фактів, щоб закріпити. “Переяслав” не надав для якісного проведення матчу медичний супровід – це фіаско команди. Арбітр розпочав матч, не перевіривши наявність медика, – це вже його фіаско. Вини “Дніпра” немає ні в тому, ні в іншому. А те, що дівичківці програвала за грою, тут не має жодного значення.

А риску під цією огидною ситуацією підводить те, що “Переяслав” – це команда, капітаном якої є голова федерації футболу Переяславщини Владислав Столяренко. Команда, яка має бути прикладом красивої і чесної гри. Команда, яка не має припускатися таких організаційних помилок. А якщо вже й припустилася, то повинна вміти визнавати їх, а не шукати крайнього. Таке могла влаштувати будь-яка команда, але не “Переяслав”.

Якщо наш футбол не повернувся до часів, де кілька людей у кабінетах мало не щотуру приймали рішення, які впливали на хід турніру, лише в залежності від своїх вподобань чи настрою саме у той момент, то тут і зайвих розмов бути не може – технічна поразка “Переяслава”. Вже самі збори дисциплінарного комітету – це цирк. Те, що було вчора на стадіоні ім. В. Лобановського, – це цирк. Давайте сподіватися, що він вже поїхав, а разом із ним і всі клоуни.

Семенівка (Студениківська ТГ) – “Матадор-Університет” (Переяслав) 2:1 (Хруль, 41, 61 – Євпак, 78) Вилучення: Полуденний (Семенівка), Орлін Стайков (“Матадор”)

А що тепер говорити про головний матч сезону, в якому, вочевидь, визначився чемпіон 2022 року? Семенівка відірвалася від “Матадора” на 4 очки. Має дві перемоги в особистих зустрічах з головним конкурентом. І загалом навряд чи може втратити бодай очко у наступних матчах. “Матадор” також не опуститься нижче другого місця. Тож інтрига нагорі турнірної таблиці потроху вщухає.

“Бурти” (Переяслав) – Вовчків (Переяславська ТГ) 2:1 (Устич, 12, 50 – Щава, 69)

А Вовчків тим часом продовжує програвати – вже вчетверте поспіль. Ця команда стала найбільшим розчаруванням цього сезону, адже ще кілька тижнів тому була претендентом на чемпіонство, а зараз програє аутсайдеру. При цьому Вовчків залишається єдиною командою, яка змогла відібрати очки у Семенівки. Було б весело, якби це вдалося і наступного туру у домашньому матчі. Тим паче, нарешті після дискваліфікації мають повернутися Олег Розовик та Олександр Галицький. Певно, вони скучили за футболом та за перемогами.

Нагадаємо, що раніше автор цього матеріалу припускав, як можна зробити футбол Переяславщини кращим. Дуже суб’єктивна стаття – за посиланням.

Віталій Усик

Нагору