ЖИТТЯ

У застосунку “Дія” з’явилися нові документи та функції

У застосунку “Дія” з’явилися п’ять нових послуг. Які саме? 

У застосунку “Дія” з’явилися п’ять нових послуг. Команда Мінцифри додала ще деякі документи та функції. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на “Дію”.

В застосунку запустили такі сервіси:

  • Посвідка на тимчасове або постійне проживання
  • Пенсійне посвідчення
  • Англомовні версії закордонного паспорта, водійського посвідчення та техпаспорта на авто
  • Шеринг авто — повернення довгоочікуваної послуги
  • Сплата штрафів від патрульної поліції

Посвідка на проживання

Посвідка на тимчасове або постійне проживання – один із найважливіших документів для іноземців, що живуть в Україні. Вони зможуть підтверджувати свою особу цифровим документом. Наприклад, в банку. Згодом через посвідку можна буде створити “Дія.Підпис” та користуватися сервісами “Дії”.

У “Дії” будуть зображатися посвідки у вигляді пластикової картки із безконтактним носієм. Документи такого зразка почали видавати після квітня 2018 року. Для того, щоб вони підтягнулися, необхідно мати ідентифікаційний номер.

Пенсійне посвідчення

Пенсійне посвідчення – один із найбільш популярних документів, завдяки якому отримують виплати та пільги. Цим посвідченням користуються понад 12 мільйонів українців. Не буде потреби носити документ із собою. Він завжди буде під рукою в “Дії”. Тому власники пенсійного зможуть використовувати його для отримання держпослуг онлайн, пред’являти в аптеці чи у громадському транспорті.

Важливо, що в “Дії” будуть зображатися пенсійні, видані після 2014 року. Тому якщо у вас документ старого зразка у вигляді книжечки, його потрібно оновити.

Документи англійською мовою

Завдяки англомовним документам українці зможуть користуватися цифровими документами за кордоном. Права та техпаспорт отримають міжнародне кодування, яке використовується в ЄС, США та Канаді.

Шеринг авто

Це не нова послуга в застосунку. Її запустили ще під час Diia Summit в лютому. Але на початку повномасштабної війни з міркувань безпеки реєстри з необхідними документами не працювали. Відповідно шеринг авто в “Дії” теж.

Зараз реєстри відновили роботу. Тому послугу шерингу повернули, оскільки до цього вже отримали багато відгуків, наскільки вона зручна. Наприклад, ви берете авто дружини. Але техпаспорт залишився вдома. Подаєте заявку на шеринг авто в “Дії”. Ваша дружина робить те ж саме – і техпаспорт з’явиться у вас в застосунку.

Сплата штрафів від патрульної поліції

Ця функція теж не нова в застосунку. Її повернули після припинення у лютому. Тепер українці знову можуть в “Дії” сплатити штрафи від Патрульної поліції за порушення ПДР.

Нагадаємо, що на порталі “Дія” можна зареєструвати ТОВ. Як це зробити, дізнавайтесь тут. 

Нагору