ЖИТТЯ

Велоекскурсія Переяславом: переселенцям показали дерева, які мають захопливу історію

У Переяславі Микола Богатир показав переселенцям найстарший дуб Київщини, дерево з бубликом, ясен, у якому одночасно живуть білки та шершні, та багато інших цікавих дерев. А пересувалися учасники екскурсії велосипедами.

Кожен українець веде боротьбу на своєму фронті. Хтось дає відсіч окупантам у боях, хтось допомагає плести маскувальні сітки та збирає кошти на допомогу переселенцям і воїнам, інші – не дають забути про війну в Україні у межах інформаційного простору. Переяславський краєзнавець Микола Богатир у свою чергу бореться на культурному фронті, зберігаючи та поширюючи історію нашого рідного краю. 7 вересня у Переяславі він провів велосипедну екскурсію для вимушено переміщених осіб. Рухалися авторським маршрутом громадської ініціативи “Корінь Нації” (її Богатир, власне, очолює). Суть маршруту – продемонструвати дерева Переяслава, які мають насичену багатолітню історію та навіть ті, навколо яких ходять містичні легенди. Журналістка Інформатора також доєдналася до цього заходу.

Кількість місць для велоекскурсії була обмеженою, щоб якомога безпечніше пересуватися вулицями. Таким чином побачити цікаві дерева Переяслава зібралось десятеро переселенців різного віку із Донеччини, Запоріжчини, Харківщини. Організація “VeloLav” надала їм велосипеди абсолютно безкоштовно.

Майже 12-кілометровий маршрут складався з локацій, які не виходять за межі Переяслава. Ось деякі з них:

  • Покровська тополя
  • Дерево з бубликом
  • Віковий дуб
  • Залишки дерева, на якому проявився образ божої матері
  • Дуб святого Єфрема, який прийняв на себе удар блискавки
  • Місце, де росла гігантська верба
  • Найстарший дуб Київщини (найстарший живий свідок історії Переяславщини)
  • Акація імені Козачковського
  • Дуб української нації
  • Яблуня Заболотнього
  • Ясен, у якому одночасно живуть білки та шершні
  • Дерева Тараса Шевченка (ті, що мають до нього пряме чи опосередковане відношення).

Микола Богатир розповів, що зараз дуже важко зібрати людей на платні екскурсії – це і є причиною того, чому не проводяться благодійні заходи подібного формату. Він також наголосив на важливості такого культурного збагачення українців у воєнний час:

– Не вся та зброя, що стріляє. Війна за розуми теж має велике значення. Ми не насаджуємо ніякої ідеології, а лише говоримо правду для того, аби люди розуміли, що, як, коли і де було. По-перше, інформація – це зброя. По-друге, інформація – можливість зняти оту напругу, яку ми зараз відчуваємо.

Велосипедні екскурсії планують проводити щосереди о 17:00. Слідкуйте за анонсами на сайті Інформатора. Захід є можливим завдяки місцевому відділу культури, молодіжному простору “Зустріч”, ГІ “Корінь Нації” та інших організацій.

У Переяславі провели велосипедну екскурсію для вимушено переміщених осіб

Суть маршруту – продемонструвати дерева Переяслава, які мають насичену багатолітню історію

Кількість місць для велоекскурсії була обмежена

Майже 12-кілометровий маршрут, за яким рухалися учасники заходу, складався з локацій, які не виходять за межі Переяслава

Микола Богатир розповів, що зараз дуже важко зібрати людей на платні екскурсії, тому проводять безкоштовні

Війна за розуми має велике значення

Переселенці побачили дерево, яке пережило влучання блискавки (розташоване на території лікарні)

Теплий осінній вечір сприяв велосипедній екскурсії

Дерво з бубликом (гілка зрослася у цільне коло)

Побачити цікаві дерева Переяслава зібралося десятеро переселенців

Покровська тополя розташована в ценрі Переяслава

Організація “ВелоЛав” надала велосипеди абсолютно безкоштовно

Велосипедні екскурсії планують проводити й надалі

Нагадуємо, що в Переяславі намагаються проводити якомога більше цікавих івентів. Окрім ексурсії також провели цікаву лекцію-тренінг “Медіа своїми руками”. Наталія Шульга розповіла, як створити власний блог.

Юлія Кравченко

Нагору