Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Успіхи українців на фронті, у спорті та в навчанні: що позитивного було цього тижня

Верховний суд остаточно заборонив “партію Шарія”, а на Венеційському кінофестивалі показали історію дружини бійця “Азову”. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор згадав кілька найпозитивніших новин тижня, що минає.

Зеленський подякував ЗСУ за успіхи на півдні та у Харківській області

Цього тижня маємо хороші новини з Харківщини. Кожен громадянин відчуває гордість за наших воїнів. Що складніше окупантам, що більше у них втрат, то ліпшими будуть позиції в наших оборонців. Про це сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 7 вересня. 

Він зазначив, що зараз іще не час називати ті чи інші населені пункти, у які повертається український прапор. “Але час сказати слова подяки 25-й повітряно-десантній бригаді, 92-й окремій механізованій бригаді та 80-й десантно-штурмовій бригаді за хоробрість і героїзм, проявлені під час виконання бойових завдань”, – сказав Зеленський.

“Кожен успіх наших військових на тому чи іншому напрямку змінює на користь України й загальну ситуацію по всьому фронту. Що складніше окупантам, що більше у них втрат, то ліпшими будуть позиції в наших оборонців на Донбасі, то надійнішою буде оборона Запоріжжя та Миколаєва, міст Дніпропетровської області, то швидше зможемо звільнити Приазовʼя і весь південь”, – резюмував глава держави.

Верховний суд остаточно заборонив “партію Шарія”

У вівторок, 6 вересня, Верховний суд остаточно заборонив діяльність “партії Шарія”. Це зробили за позовом Міністерства юстиції України. Суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги. “Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду прийняв рішення відмовити у задоволенні апеляційної скарги політичній партії “партія Шарія” та залишити рішення суду першої інстанції без змін”, – йдеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що повний текст постанови у справі № П/857/1/22 можна буде отримати 13 вересня.

Анатолій Шарій – блогер з понад 2-мільйонною аудиторією, який почав свою діяльність в YouTube та інших соціальних мережах у 2014 році, перебуваючи в Європі. Він роками просував вигідні росії наративи у своїй “творчості”, а також відомий своїми антиукраїнськими висловлюваннями. Напередодні парламентських виборів 2019 року він створив свою партію, яка взяла у цих виборах участь.

На Венеційському кінофестивалі показали історію дружини бійця “Азову”

На червону доріжку одного з головних кінозаходів у світі – Венеційського кінофестивалю – разом із зірками вийшли військова кореспондентка Наталія Нагорна та дружина бійця “Азову” Ганна Зайцева, яка вижила на “Азовсталі”. Поруч з ними йшов американський режисер Євген Афінеєвський. Він презентував на Венеційському кінофестивалі документальну стрічку “Свобода у вогні”.

Як розповіли у Державному агентстві з питань кіно, картина “Свобода у вогні” розповідає про дружину бійця “Азову”, який зараз перебуває у російському полоні. До документального фільму увійшли кадри, які Ганна встигла зробити під час свого перебування у бомбосховищі, де вона з маленьким сином провела більше двох місяців.

Дівчина пройшла фільтрацію, але їй вдалося сховати карту пам’яті із записами того, що відбувалося у бомбосховищі. Фільмування тривали в Україні до середини серпня, а режисер завершив роботу над фільмом лише 31 серпня, коли президент України Володимир Зеленський звернувся до публіки на церемонії відкриття фестивалю, закликавши світ не забувати про війну в Україні.

Українець потрапив у топ-10 студентів планети. Як йому це вдалося?

Громадянин України увійшов до рейтингу найкращих студентів у світі. Студент КПІ імені Ігоря Сікорського Ігор Клименко потрапив до фіналу Всесвітньої студентської премії Global Student Prize. Він став одним із претендентів на нагороду у 100 тисяч доларів, яку отримає найкращий студент планети.

У 5 класі, коли почалася війна в Україні, він зрозумів, що хоче допомогти своїй країні і почав розробляти роботів для розмінування. Останні два роки активно працює над своїм дослідженням Quadcopter Mines Detector, яке успішно презентує на численних конкурсах та виставках. Ігор планує реалізувати свій винахід і почати масове виробництво. Якщо він виграє Global Student Prize, планує використати кошти для залучення нових компаній і організацій, щоб отримати якомога швидше готовий продукт.

Ярослава Магучіх перемогла у фіналі Діамантової ліги

У четвер, 8 вересня, у Цюриху (Швейцарія) відбувся фінал Діамантової ліги. В секторі для стрибків у висоту не було рівних українським легкоатлеткам. До фіналу вийшли відразу три українки: Ярослава Магучіх, Ірина Геращенко і Юлія Левченко. Левченко із трьох спроб не змогла взяти висоту 193 сантиметри і посіла шосте місце. Ірині Геращенко підкорилась висота 194 см. Такий же результат показала і австралійська спортсменка, але Ірина випередила суперницю за кількістю спроб. А чемпіонкою змагань з результатом 203 сантиметри стала Ярослава Магучіх. Перемога у Цюриху стала для Магучіх четвертою на етапах “Діамантової ліги” цього сезону. Ще одного разу українка завершила змагання на другій позиції.

Результати:

  1. Ярослава Магучіх (Україна) – 203 см;
  2. Ірина Геращенко (Україна) – 194 см;
  3. Нікола Оліслагерс (Австралія) – 194 см;
  4. Надія Дубовицька (Казахстан) – 191 см;
  5. Елена Валлортігара (Італія) – 191 см;
  6. Юлія Левченко (Україна) – 188 см.

Нагадаємо, що у Переяславі розпочинає роботу волонтерський табір проєкту “Будуємо Україну разом”. Як долучитись, дізнавайтесь тут.

Нагору