ЖИТТЯ

Із труби ТЕС у Переяславі йшов чорний дим, зараз станція зупинила роботу: що сталося

Теплоелектростанція у Переяславі зараз не працює. Що з нею сталося?

Останнім часом до депутатів Переяславської міської ради почастішали скарги від жителів щодо місцевої ТЕС, що на вулиці Героїв Дніпра. Містяни почали помічати, що з її труби часом йде густий чорний дим. Депутати в свою чергу ініціювали запрошення до сесійної зали представників ТОВ “ЕПГ “Югенергопромтранс”, аби вони пояснили, що сталося. Сьогодні, 15 вересня, на засіданні прозвітував головний енергетик станції Сергій Шарий. Про це повідомляє Інформатор.

– У серпні кілька разів справді були такі негативні явища, – зазначив Шарий. – Причиною цьому було порушення в роботі системи керування ТЕС. Стався збій у роботі програми, яка керує всім обладнанням станції. Персонал, наскільки міг, реагував на це. Однак наші працівники не мають кваліфікації та змоги вносити зміни в суть цієї програми. Двох програмістів-розробників терміново викликали з Одеси та з-за кордону. І начебто все було зроблено. Але не так давно проблема повторилася. Тому наразі ми зупинили роботу, знову викликали цих фахівців, мають прибути в неділю.

Ми вимірювали величину викидів, контролювали це, викликали кваліфікованих екологів. Були зроблені позапланові виміри наших викидів. Після цього нам надали протокол. Згідно з ним, викиди – у межах допустимого. За заявкою з ним можна ознайомитися.

На прохання депутатів доповідач пояснив детальніше, чому саме стався збій:

– Станція мала один контролер, грубо кажучи, один “мозок”, який керує нею. Це – електронний блок. Але враховуючи те, що він може вийти з ладу, ми замовили ще один контролер і встановили його як резервний, щоб підвищити надійність. Коли це все робилося й туди заливалися програмні продукти, фахівці могли припуститися якоїсь помилки, що в підсумку й призвело до цього збою.

Депутат міськради Андрій Іващенко поцікавився, чому станція не припинила роботу, щойно стався збій. Сергій Шарий відповів так:

– Коли це сталося, за показниками роботи станції ситуація не була аварійною. Є визначений перелік аварійних показників і система сама відключає ТЕС. Все було під контролем. Чорний дим – це ще не означає, що там перевищення викидів або аварійні показники. Тим паче, що це були короткочасні “спалахи”. Ми шукали проблему, вирівнювали ситуацію. Завдання станції – працювати й підтримувати економіку. Люди повинні мати роботу, отримувати зарплати, а станція має видавати електричну енергію.

Також Іващенко запитав, що будуть використовувати як паливо у випадку, коли є проблеми з деревиною. Шарий відповів, що компанія як альтернативу деревній трісці розглядає стеблини соняшника або качани кукурудзи. Депутат Євгеній Глазунов уточнив, чи не змінювали систему палива у ТЕС вже тоді, коли стався збій. Мовляв, люди в місті говорять між собою, що на станції спалюють чи то макуху, чи то сміття. Головний енергетик запевнив, що нічого не змінювали.

Депутат Олексій Дикий розповів, що йому скаржаться виборці на те, що на автомобілях зранку можна побачити сажу. “Дим димом, а сажа – це вже складніше”, – зазначив він. Сергій Шарий відповів, що не може коментувати такі випадки. Апелював лише, що часто жителі міста звертають на ТЕС те, чого вона не стосується.

Нагадаємо, що на цьому ж засіданні депутати не підтримали виділення 50 тисяч гривень на розробку проєкту системи централізованого оповіщення у Переяславській громаді. Чому так сталось, читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору