ВЛАДА

Нової системи оповіщення у Переяславі не буде: депутати не проголосували за виділення коштів

Питання оновлення системи оповіщення загрузло на етапі виділення коштів на проєкт. Чому депутати не проголосували за це?

На сесії міської ради Переяслава 15 вересня депутати не підтримали виділення 50 тисяч гривень на розробку проєкту системи централізованого оповіщення у Переяславській громаді. За це проголосували 4 депутати із 22 присутніх на засіданні. Інформатор розповідає, чому так сталося.

У планах було обладнати новими сиренами 12 сільських населених пунктів громади та місто Переяслав. Однак, скільки це коштуватиме, важко було сказати до розроблення самого проєкту. На засіданні виконкому 13 вересня за це питання проголосували. Тоді керуюча справами виконкому міськради Тетяна Гич пояснила, що “Укртелеком” зняв із себе відповідальність за обслуговування переяславської системи оповіщення, яку обладнали ще у 70-80-х роках минулого століття. А міський голова Переяслава Вячеслав Саулко наголосив, що необхідність оновлення є не лише в нашій громаді на Київщині.

Депутати на засіданнях профільних комісій не підтримали проєкту цього рішення. Депутат міськради Євгеній Глазунов вже на сесії сказав, що на бюджетній комісії йшлося про 3,5 мільйона гривень на обладнання системи лише у Переяславі, а із селами громади може бути чи не вдвічі більше. Тож очевидно, що для міського бюджету це велике навантаження. Поцікавився, чи може бути хоча б якесь співфінансування. Тетяна Гич, яка доповідала з цього питання, зазначила, що на співфінансування сподіватися не варто.

Також Гич розповіла, що систему оповіщення обладнають у Студениківській громаді, бо там її не було ніколи. Вячеслав Саулко у свою чергу сказав таке:

– Є певні директиви щодо забезпечення укриттів, оповіщення, тому ми повинні були відреагувати. Це питання потребувало сесійного розгляду. Як на мене, якби в нас взагалі не було цієї системи, то необхідно було б негайно вирішувати цю проблему. Оскільки система оповіщення є, її ремонтували, якось вдосконалювали, зараз вона все ж працює, то й виникає питання, наскільки доречні такі витрати.

Нагадаємо, що на минулому засіданні виконкому затвердили оновлений перелік стипендіатів міської ради. Їх стало більше.

Віталій Усик

Нагору